Cílová stanice: Národní divadlo

2. prosinec 2012

Na pražské nádraží Národní divadlo přijede ve středu 12. prosince osm vlaků. Přivezou osm osobností, které letos dostanou Cenu Paměti národa.

Pokud jste pravidelnými posluchači Rádia Česko a Příběhů 20. století, pak všechny laureáty alespoň trochu znáte. Jejich vzpomínky jsme vysílali v našem dokumentárním cyklu v posledních týdnech.

Slavnostní divadelně-nádražní večer, jehož mediálním partnerem je i Český rozhlas, začíná v Národním divadle 12. prosince 2012 ve 21 hodin a pořádá jej neziskové sdružení Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem, Českou televizí a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Pokud se ho nebudete moci zúčastnit, můžete se dívat na přímý přenos na druhém programu České televize, nebo si poslechnout živé vstupy na ČRo 1 – Radiožurnálu. Režie výjimečného představení se ujal Matěj Forman.

Ceny Paměti národa jsou občanské ocenění. Dostávají je lidé, kteří v životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova.

Letos cenu obdrží válečný veterán Josef Holec, terezínská vězenkyně Eva Roubíčková, sestřenice Ilsa Maierová a Markéta Nováková, které přežily deportaci do Osvětimi, skauti a odbojáři Leopold Färber a František Zahrádka, vězenkyně českých komunistů Helena Šidáková a disident František Stárek, vydavatel samizdatového časopisu Vokno.

Podrobnosti o cenách a o všech jmenovaných najdete na internetové adrese cenypametinaroda.cz. A jsou jim také věnovány další Příběhy 20. století, které vysílá Rádio Česko v premiéře v neděli 9. prosince 2012 po 10. hodině a v repríze v sobotu 15. prosince 2012 po 13. hodině.

autor: adr
Spustit audio