18. prosince 2004 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Meandry a sedimenty

0:00
/
0:00
Meandry a sedimenty
02622287_2.jpeg
18. prosince 2004 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Meandry a sedimenty

Jan Štolba: saxofon, klavír Jiří Adámek, Alena Štréblová: mluvní performance Miloš Vojtěchovský: rozhlasový archiv, live-electronic Aleš Killian: rozhlasový přijímač, live-electronic Jan Dufek: telefon, live-electronic Ladislav Železný: samply, live-electronic

:: poslechněte si verzi ve formátu 5.1 (wma):: *** sestřih několikadenního pobytu ve studiu, které rezonovalo neznámým, hledaným, hledajícím a snad i částečně nalezeným ***

Když na konci podzimu, po dlouhém období bez deště znovu klesla voda, obnažila řeka pod mosty dlouho neviděné břehy, části řečiště, kde se ukládala po léta prsť z polí a sedimenty ze vzdálené horní krajiny, kterou řeka míjela na cestě k městu a dál k moři. Z bahna mělčin vyčnívaly zbytky větví, kmeny stromů, rezavé barely, kameny, pokryté zelenošedou plstnatou hmotou, plastikové láhve, gumovky, kostry ryb, kusy karosérií automobilů, karburátory, brzdné destičky, konzervy, zbytky lavic ze zatopených kostelů, svitky armatur, dětské plyšové hračky, rozhrkaný kočárek, návěští s těžko čitelnými jmény dávno zmizelých ulic, kousek pod Podolím se vynořil dokonce potopený kolotoč.

Voda jakoby zhoustla, pod mosty lehce plynul nasycený roztok bichlorfenylů, fosfátových hnojiv, písků, nafty, čpavku, lyzolu, moči, jódu a chuchvalce pletiva benzolových řetězců. Lidé, kráčející po nábřeží četli mimoděk texty, črtané v bahně nohama černých vodních ptáků a krys hledajících v bahně snad kousky potravy, škeble, brouky.

Hřbety ostrovů, zastíněné topoly a olšemi, se zvedly, natáhly směrem k městu a jejich ostrá vůně prostoupila nábřeží. Z podloží řeky se ozývaly zvuky, sedimentující a fermentující desetiletí v drážkách a vrstvách bahna: fragmenty dávno zapomenutých šlágrů, rozhovory neznámých lidí, odpočívajících v létě na lavičkách, hluky řinčivých tramvají, naklepávání kosy, křaplavé hlasy z amplionů, proslovy politiků na manifestacích, rachot vznášejících se helikoptér, startujících motocyklů, šumění rádiových vln a šeptání tajných sdělení a proklamací.

MEANDRY A SEDIMENTY / audio:

0:00
/
0:00

* miloš vojtěchovský *