„Látky měnící vědomí se užívají všude.“ PsyCare nabízí pomoc proti bad tripu na festivalech

14. červenec 2017

„Počítáme s tím, že lidé přijdou sami, když cítí, že jim není úplně dobře, nebo je tam přivedou jejich přátelé, kteří mají zájem, aby psychedelickou zkušeností prošli v pořádku,“ popisuje princip bezpečné festivalové zóny PsyCare zástupkyně České psychedelické společnosti Eva Césarová. Tato organizace se pomocí crowdfundingové kampaně pokouší vybrat 177 tisíc na pořízení vlastní jurty pro návštěvníky českých festivalů, kteří prožívají náročný psychedelický zážitek.

Většina pravidelných návštěvníků festivalů s výskytem drog byla alespoň jednou svědkem nezvládnuté konzumace, kterou v lepším případě řešila přivolaná zdravotnická pomoc, v horším případě byl konzument ponechán napospas svým stavům. Jak vypadá taková odborná pomoc, kterou zatím na třech akcích této sezóny nabízí projekt PsyCare? Jak se k příchozímu uživateli drog postaví?

„Přivítáme ho s otevřenou náručí a sklenicí vody, položíme pár otázek, abychom měli přehled o tom, co užil, jak je to dlouho, jestli to s něčím kombinoval, jak se cítí. Poskytneme mu místo, kde si může sednout nebo lehnout, čaj a deku či matraci. Pokud má zájem i společnost člověka, protože mnohdy stačí jen podržet za ruku, pohladit nebo si s ním jen povídat.“

V počátcích zahraničních projektů podobných PsyCare stáli sami návštěvníci, kteří si podobně nepříjemnou zkušeností prošli a uvědomili si, o kolik snazší by bylo její prožití, kdyby se o ně někdo v klidu mohl postarat. Postupem času se z nápadu stala odborně vedená služba, která podle statistik přináší zajímavé výsledky. „Na festivalu Psy-Fi v roce 2014 psychedelická pomoc nebyla a při patnácti tisících návštěvnících jich 105 skončilo v nemocnici. O rok později se stejným počtem návštěvníků a psychedelickou ‚harm reduction‘ bylo hospitalizováno pouze pět lidí.“

Zástupkyně České psychedelické společnosti Eva Césarová

Víc se o crowdfundingové kampani můžete dozvědět tady.

„Osobně si myslím, že látky měnící vědomí se užívají všude. Je potřeba o tom mluvit víc a víc, aby se rozšířila informovanost a lidé je mohli užívat bezpečněji. Nemyslím si tedy, že by psytranceovým festivalům škodilo, že se o tom mluví, návštěvníci akce naopak teď ví, že je tam bezpečné prostředí, a to je pro ně dalším podnětem k tomu tam jet,“ reaguje Eva na dotaz, jestli přítomnost stanu PsyCare nemůže poškodit renomé některých festivalů, protože jen potvrzuje, že se na něm užívají drogy. Vyvstává samozřejmě i otázka, jestli nabídka bezpečného prostředí pro psychedelickou zkušenost nemůže více nerozhodných začátečníků popostrčit k tomu, aby psychedelika s jistotou za zády otestovali.

Co k tomu dodává mluvčí České psychedelické společnosti? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.