Jana Prausová o rakovině prsu: Angelině Jolie bychom měli děkovat

27. květen 2013

V mamografických centrech v Česku je v posledních dnech opravdu rušno – a může za to prý herečka Angelina Jolie. Případ slavné herečky, která si nechala preventivně odstranit prsní žlázy, nedávno oslovil nejen české ženy, ale i celý svět. „Můžeme Angelině Jolie poděkovat. Její impulz vedl k velmi pozitivní věci,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Jana Prausová, přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Když si přednedávnem nechala hollywoodská hvězda Angelina Jolie kvůli velkému riziku vzniku rakoviny odstranit prsní žlázy, způsobilo to po celém světě téměř ukázkový poprask. Jedni ji obdivovali za její odvahu, jiní ji obviňovali z podléhání lobby farmaceutických firem. A jaký je názor odbornice?

„Reakcemi některých laiků jsem byla opravdu překvapená,“ neskrývá Jana Prausová z Onkologické kliniky FN Motol. „Já sama bych si nikdy nedovolila mluvit do oborů, jimž nerozumím. Proto nechápu, jak někdo bez medicínského vzdělání může vyslovit příkrý soud o tom, že se v jejím případě jednalo o jakýsi lobbismus firem.“

Čtěte také

Co tedy za zákrokem, k němuž hollywoodská hvězda přistoupila, vlastně stálo? Odpověď je jednoduchá: genetika.

„Maminka Angeliny Jolie byla nemocná, nedávno zemřela i hereččina teta – a genetické vyšetření ukázalo, že i samotná Angelina Jolie je nositelkou choroby. Pravděpodobnost vzniku karcinomu prsu, ale i vaječníku, dělohy nebo tlustého střeva u ní byla opravdu vysoká,“ vysvětluje Jana Prausová.

Čtěte také

Jak vlastně takové genetické vyšetření vypadá a pro koho je vhodné? Proč v Česku přibývá onkologických pacientů – od dvou do pěti procent každý rok! – přestože se Češi stále více snaží zdravě stravovat, dostatečně se hýbat a nepodléhat stresu? A jaké největší mýty panují o rakovině prsu?

Poslechněte si záznam celého rozhovoru a dozvíte se nejen odpovědi na tyto otázky, ale i mnohem víc!

Záznam celého rozhovoru s Janou Prausovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio