Nebojte se jít k urologovi, vyzývá lékař. V rakovině ledvin držíme světové prvenství

25. září 2014

„Přicházejí k nám stále mladší pacienti,“ konstatuje Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK. Ve vysílání Hosta Radiožurnálu mluvil především o rakovině ledvin. Proč zaujímáme v tomto onemocnění světové prvenství?

Rakovinu ledvin bereme spíš jako onemocnění, které se nás netýká. Přitom ročně přibudou tři tisíce nových případů. Lidé navíc přicházejí do ordinací pozdě, tedy v době, kdy nádor metastázuje ještě do dalších orgánů.


Vyvarujte se kouření, radí Tomáš Hanuš. Rizikovým faktorem rakoviny ledvin je také obezita a masitá strava, především grilování, pečení masa na přepalovaných tucích a podobně.

Jaké důvody vedou k této smrtelné nemoci? „To dodnes nevíme,“ uznává Tomáš Hanuš s tím, že svou roli hraje genetika a do jisté míry i způsob života. Lidé se vydávají do ordinací, když pociťují bolest v podbřišku nebo nacházejí krev v moči. Často také trpí únavou nebo zvýšenou teplotou.

Tomáš Hanuš navíc připomíná, že narůstá počet mužů s rakovinou prostaty. A čtyři pětiny z nich můžou být vyléčeni.

„Říká se, že čtyři pacienti denně na rakovinu prostaty umírají. A to jen proto, že se nezačali léčit včas,“ varuje Tomáš Hanuš.

Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK

Po 50. roce života by měl každý muž jít na preventivní prohlídku. Jak takové vyšetření vypadá? A které urologické problémy jsou ve společnosti tabu? Ptala se moderátorka Lucie Výborná.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio