Jak se ochránit před artrózou? Sportem se nepřetěžujte, hlídejte si váhu, radí ortoped

18. únor 2016

Proč se trápit do 80 let, když můžu už ve 40 žít plnohodnotný život? Náhradu kloubu dnes řeší čím dál více mladší lidé – dozvěděli se o efektivnosti endoprotézy, a doktoři se tomu nijak nebrání – měla by vydržet 15 a 20 let, dokonce lze i rekreačně sportovat.

Ortopedie je kombinace medicíny, rukodělné práce a technologie výroby, dnes také pomáhají moderní nástroje, které umožňují snazší práci. „Když se začínalo s náhradou, tak se frézovalo, vrtalo ručně,“ vysvětluje ortoped Tomáš Trč.

Pořád ale musí být lékař, který musí držet končetinu v určitém postavení po celou dobu operace, což nebývá vždy jednoduché. Svou roli také hraje prostorová orientace – když implantát uloží špatně, pak nebude fungovat.


V Česku se dělá 20 tisíc náhrad kyčlí ročně

Kromě kolena a kyčle často nahrazují i kloub ramenní, hlezenní a drobné klouby ruky. Největší radost ale ortopedové mají, když se totální endoprotéze podaří předejít. „Preartrózu rádi zachycujeme, stav je pak potřeba upravit, aby k artróze nedošlo,“ vysvětluje.

K takovým úpravám patří změna postavení kloubu, ošetří se narušené součásti, například poraněný meniskus je klasický preartotický problém. A co je to tkáňové lepidlo? Tvoří ho fibrin, který koluje v cévách a žilách – umožňuje hojení kostí, kůže. „Používáme ho pro fixaci štěpu chrupavky do defektu kloubu,“ říká.

Čtěte také

V případě artrózy, například kolenního kloubu, je potřeba regulovat nadváhu, změnit způsob života, ideální jsou také sporty, které nepřetěžují – plavání, kolo, lyžování. „Vše se ale musí dělat s mírou,“ upozorňuje.

A co se týče potravinových doplňků, tak nejde jenom o placebo, je ale potřeba dobře vybírat a zjistit, zda mají účinnost. V opačném případě je nemá smysl užívat.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio