Andrej Sukop

16. leden 2012

V pondělí byl hostem Radiožurnálu plastický chirurg Andrej Sukop, který ve vysílání zmínil mimo jiné kauzu s nekvalitními silikonovými implantáty. Moderátorka Lucie Výborná se ho ptala také na pomoc plastických chirurgů po ablaci prsu.

„Silikonové implantáty tu máme třicet nebo čtyřicet let a každý rok vznikají nové, kvalitnější výrobky,“ popisuje Andrej Sukop s tím, že cesta vede směrem k přirozenosti. „Prsní implantáty by měly mít přirozené tvary, i když reakce lidského organismu je nevypočitatelná,“ přiznává.

Zároveň však upozorňuje, že v Česku si pacientka zatím nemůže vybrat implantát. „Je to mínus naší legislativy,“ domnívá se. „V této chvíli může lékař ve státním zařízení použít jen ty prostředky, které jsou v sazebníku zdravotních pojišťoven. V současné době jsou v sazebníku jen dva silikonové implantáty,“ upozorňuje Andrej Sukop.

Ve vysílání přiznal, že jeho práce je často založená na malých rozměrech a přesnosti. „Používám nástroje, které mají asi 10 nebo 12 centimetrů. Bývají obvykle z oceli nebo z titanu. Cévy a tkáň samozřejmě vidíte lidským okem, ale komfort vám dá až mikroskop,“ nastiňuje. „Pokud operujeme poraněnou ruku, býváme na sále i déle než 10 hodin,“ uvádí.

Andrej Sukop popsal, jak dobře se adaptují děti na implantáty

Jak vypadá operace malých dětí? Rozmlouvá někdy lidem chirurgické zákroky? A jakými trendy kráčí plastická chirurgie? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Andrejem Sukopem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio