Juraj Deák, divadelní režisér

16. září 2012

Zajímá vás, co se s novým vedením chystá v jednom z nejsledovanějších a nejprestižnějších pražských divadel, tedy v Divadle na Vinohradech? Nový umělecký šéf této scény Juraj Deák v rozhovoru s Václavem Žmolíkem nepochybuje: „Práce v takovémto divadle je obrovská zodpovědnost.“

Do Divadla na Vinohradech přešel z Plzně a ještě předtím z neméně známé pražské Fidlovačky. Důvod, úroč se rozhodl s touto pražskou scénou rozloučit, je podle něj jednoduchý. „Měl jsem pocit, že už jsme s Tomášem Töpferem v Divadle na Fidlovačce završili svou práci. Že jsme zkrátka udělali vše, co bylo třeba udělat,“ vzpomíná na to, proč Fidlovačku opustil.

„O tom, že bych rád postoupil dál, že bych se rád posunul, jsme s Tomášem Töpferem debatovali dlouho,“ dodává. „Už tenkrát jsem mu řekl, že kdyby se objevila dobrá nabídka, že bych do toho šel.“

Na konkurz na pozici uměleckého šéfa Divadla na Vinohradech nakonec čekal tak dlouho, že v mezičase přijal nabídku stát se šéfem plzeňské činohry. A dnes toho rozhodně nelituje. Naopak. „Udělal jsem to rád. Divadlo tohoto typu jsem vedl v Ostravě. Divadla, která se opírají o velký herecký soubor, mám obecně rád – a Plzeň to rozhodně splňuje,“ shrnuje.

Co pražské Divadlo na Vinohradech čeká pod jeho uměleckým vedením? Také na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy. Proč rodák ze Slovenska zůstal před lety v českých zemích? Nebo jak se cítil jako herec v seriálu Ulice?

Záznam celého rozhovoru s Jurajem Deákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.