Každá druhá žena se v životě potká s nádorem. Proti některým typům přitom může pomoct očkování, říká gynekolog Lukáš Rob

3. květen 2018

Jako gynekolog svou kariéru odstartoval v polovině 80. let. A během následujících 30 let prošel jeho obor bouřlivým vývojem. „Ať už jde o laparoskopii nebo nové koagulační systémy, které nám umožňují operovat prakticky bezkrevně,“ vypočítává v rozhovoru s Lucií Výbornou věhlasný gynekolog a porodník Lukáš Rob.

A pokroky zaznamenala i diagnostika. Zatímco ještě v 80. letech nebylo na ultrazvucích možné poznat téměř nic, dnes dokáže ultrazvuk přenést i ty nejmenší detaily: a to nejen v prenatální, ale i v nádorové diagnostice. „Dnes umíme analyzovat, zda dispozici k nádorům máte, nebo ne. Dřív trvalo rok a půl, než jste měla výsledek z vyšetření,“ popisuje.

Statistiky jsou přitom neúprosné. S nádorem se během života potká každá druhá žena v Česku. A nemusí jít jen o nádory gynekologické. „U mužů je toto číslo podobné. Dnes umíme odkrýt až 200 různých mutací, které vám zvyšují riziko na výskyt nádorů,“ upozorňuje Lukáš Rob.

Čtěte také

Očkování proti rakovině děložního čípku

Jedním z největším posunů v dějinách onkogynekologie v posledních desetiletích bezpochyby bylo objevevení vakcíny proti rakovině děložního čípku. „Je to fascinující historie. A málokdo si to uvědomuje,“ připomíná věhlasný gynekolog.


Vakcína proti rakovině děložního čípku dokáže ochránit 95 % děvčat, a to celoživotně.

Po mnoha letech, kdy se nádory děložního čípku řešily prostřednictvím operace, se v 50. letech zjistilo, že ho je možné detekovat – a existuje tedy možnost prevence. „Později se navíc ukázalo, že to zřejmě způsobuje nějaký virus,“ popisuje Lukáš Rob.

Podezření se naplno potvrdilo v 80. letech, Tehdy se ukázalo, že za rakovinou děložního čípku stojí papilomavirus. Cesta k vakcíně tak byla otevřená. „Vakcína dnes dokáže ochránit 95 % děvčat, a to celoživotně,“ upozorňuje gynekolog.

„Je to ale smutná historie,“ dodává. „Přestože stát nabízí u 13letých vakcinaci nabízí zdarma, máme proočkováno jen 50 % populace. Přitom není bezpečnější vakcína! Když pak vidíte dívky s karcinomy, je to velmi smutné.“

autoři: lvb , als