Pavel Smutný, známý advokát a mecenáš

9. červen 2012

Investovat peníze do něčeho, co je nevrátí, nemá podle sobotního hosta Radiožurnálu smysl. Advokát a mecenáš Pavel Smutný rozhodně tvrdí: „Mecenášství není charita. Mecenášství znamená pomoc úžasným projektům, které by bez vašich peněz nevznikly.“

K umění jej prý přivedla už jeho rodina. „Bylo u nás vždy přítomno, a to i v 70. letech jako typ náhradní reality,“ vzpomíná. Mnozí tehdy utíkali ke country, další k literatuře. On sám miloval knihy a film.

Přes svou lásku k umění nakonec vystudoval obor zcela odlišný – práva. Jak se člověk stane právníkem nebo třeba zedníkem či pekařem, je zřejmé. Jak se však stane takovým mecenášem? „Dojde k tomu tak, že vidíte velké kulturní projekty a zároveň si uvědomujete, že stát je určitou hodnou macechou,“ odpovídá Pavel Smutný.

Stát kulturu platí – koneckonců musí, shrnuje právník a mecenáš. „V tomto smyslu čerpáme z německé tradice, která kulturu velmi správně pokládá za veřejný statek,“ upozorňuje. „Stát však nemůže podporovat určitý typ projektů. Bez soukromé podpory nemůže řada projektů vůbec vzniknout.“

V jakých momentech cítí touhu podporovat kulturu nejsilněji? Jaký je vlastně rozdíl mezi sponzorem a mecenášem? A jaké jsou cíle nadačního fondu na ochranu a rozvoj českého kulturního bohatství Bohemian Heritage Fund? Také na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal. Odpovědi Pavla Smutného si kdykoliv poslechněte v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Smutným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio