Roste počet žen závislých na alkoholu. A může za to emancipace, tvrdí odborník

4. srpen 2015

Závislost na alkoholu – strašák, kterého zná téměř každá česká rodina. Alespoň to říkají čísla. A přestože není závislost na alkoholu ničím novým, v posledních letech odborníci zaznamenali nový trend. Mezi závislými je stále víc žen.

Závislost na alkoholu je podle Petra Popova, primáře pražské Kliniky adiktologie, stará jako lidstvo samo. „Alkohol vždy fungoval jako něco, co dokázalo alespoň na chvíli otupit a zmírnit problémy.“

V posledních letech ovšem odborníci vypozorovali jeden relativně nový trend – mezi lidmi závislými na alkoholu je stále více žen. Na vině je podle Petra Popova mimo jiné emancipace. „Alkohol ženám pomáhá zapomenout na starosti, vypnout, relaxovat,“ popisuje.

Čtěte také

Jedním z významných spouštěčů závislosti na alkoholu je podle něj stres. „Člověk, který je vystaven chronickému stresu, zároveň zanedbává relaxaci a odpočinek na úkor stále se zvyšujícího pracovního vytížení, je ohrožen,“ říká.


Podle údajů Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti je v Česku půl miliónu lidí závislých na alkoholu – tedy přibližně každý dvacátý. Až třikrát tolik lidí u nás pije alkohol ve škodlivé míře.

„Konzumace alkoholu je vždy riziková. Jak moc, to už ovšem záleží na osobních dispozicích každého člověka. Mimo jiné i na genetice.“

Chcete přestat kouřit? Bez substituce to půjde těžko

Stejně zrádný jako alkohol je nikotin. „Cigarety, stejně jako všechny psychoaktivní látky, člověku zpočátku přinášejí profit: úlevu, relaxaci a změněný stav vědomí. Trvá relativně dlouho, než člověk začne pociťovat negativní následky,“ říká Petr Popov.

Závislost na tabáku je mezi odborníky považována za velmi těžkou závislost, zejména první fáze odvykání tak jsou velmi náročné.

„Kuřáci v důsledku fyzické závislosti zažívají v tuto dobu velmi závažné fyzické stavy – ty často vedou k tomu, že člověk znovu sáhne po cigaretě, aby mu nebylo zlo. V této první fázi je proto velmi vhodné nahradit nikotin nějakou substitucí,“ radí.

Zákaz kouření na veřejnosti přinese víc pozitiv, než se říká

Sám Petr Popov je velkým zastáncem státem nařízeného omezování kouření na veřejnosti. „Chceme-li například dětem vyslat signál, že je kouření škodlivé, neměli bychom problém bagatelizovat. Doufám, že bude definitivně přijato ustanovení o tom, že například v restauračních zařízeních se kouřit nebude,“ neskrývá.


Věděli jste, že…
…stále častější je i závislost na internetu? Ta se často léčí také antidepresivy.

Za vzor bychom si podle něj mohli vzít téměř všechny západoevropské země. „Téměř všechny už totiž podobné ustanovení přijaly. A navzdory tomu, že se u nás říká, že by zákaz vedl ke krachu restauračních zařízení, na Západě se opakovaně ukazuje, že je to naopak. Zákaz totiž přitáhne mnohem víc zákazníků, kteří do těchto zařízení dříve odmítali chodit, a kromě toho to má výrazně pozitivní účinky na zdraví lidí.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio