Dorazí Martin na bílém koni? Máme pro vás tipy na víkend!

7. listopad 2014

Na Svatomartinské hody na zámek Loučeň, na posvícení v Letech u Prahy a také na závod psích spřežení do Držkové na Zlínsku nebo do Uherského Hradiště, kam můžete s dětmi vyrazit na Nezbednou pohádku – nejen tam vás zveme v tipech na víkend.

V Letech u Prahy zvou na posvícení
Svatomartinské posvícení si rozhodně nenechte ujít v sobotu v Letech u Prahy. Součástí bude jarmark, příjezd svatého Martina na koni a slavnostní otevření nového kruhového objezdu, vystoupení několika kapel, taneční vystoupení, soutěž v pojídání posvícenských koláčů a dražba husy. Program začíná ve 12 hodin.

Martin na bílém koni dorazí na zámek Loučeň
Na zámek Loučeň o víkendu přijede Martin na bílém koni. Všichni milovníci vína, bujarého veselí a zámeckého prostředí se mohou v sobotu opět těšit na už tradiční a jednu z nejoblíbenějších akcí sezóny – Svatomartinské posvícení. Nejen pro malé návštěvníky je připraven bohatý program. Strhující sokolnické vystoupení, lanový park, šermíři a koně. A když už je řeč o šermířích, ti nejmenší si budou moci jejich výzbroj navléknout. Nejmenší návštěvníky budou v rytířském umění vyučovat stejně staří mladí rytíři ze skupiny Legenda aurea. Zámecký areál je otevřený od 10 hodin, program začne v 11 hodin.

Čtěte také

Svatomartinské posvícení v Příbrazi
Na svatomartinské posvícení se vydejte v sobotu do Příbrazi u Stráže nad Nežárkou. Čeká na vás celá řada vystoupení, soutěž v pojídání knedlíků, příjezd svatého Martina na bílém koni, lampiónový průvod a předávání přání Ježíškovi. Děti si budou moci zašermovat u kulisy pětimetrového hradu a vytvořit si svého bílého koně. Teplé občerstvení v podobě klobás z udírny, domácích zákusků a teplých nápojů je připraveno. Začíná se v 15.30 hodin na dvoře penzionu Příbrazský.

V Brně požehnají svatomartinskému vínu
Na Svatomartinské hody láká o víkendu také Brno. Gastronomické zážitky vás čekají na náměstí Svobody, v brněnských restauracích i v podzemních chodbách Labyrintu pod Zelným trhem. Svatomartinskou oslavu zahájí 11. listopadu žehnání první láhvi svatomartinského vína na Petrově, tradiční průvod Brnem a košt.

svatomartinská husa

Výlov Vyžlovského rybníka i s posezením a prodejem ryb
Vydejte se v sobotu na výlov největšího rybníka na Jevanské kaskádě – Vyžlovského rybníka. Bude přichystáno i občerstvení a menší posezení. Navíc můžete nakoupit ryby za rozumné ceny.

Na zámku Ctěnice si pochutnáte na čokoládě
Čokoládový den najdete v sobotu v objektu Špejchar zámeckého areálu Ctěnice. Návštěvníci se dozvědí o historii, pěstování kakaovníků a výrobě čokolády. Muzeum čokolády Choco-Story v Praze zasvětí návštěvníky Ctěnic do lahodného čokoládového světa a odhalí jim také tajemství přípravy čokolády do formy bonbónů, figurek nebo pralinek. Den plný čokolády bude nevídaným zážitkem pro všechny smysly, nebude chybět ani ochutnávka čokolády a možnost jejího zakoupení. Během dne se budou konat předváděcí akce, filmové projekce a workshopy pro děti i dospělé.

Čtěte také

Svatohubertské slavnosti s dřevorubeckou show na zámku Boskovice
Vydejte se v sobotu na Svatohubertské slavnosti na zámek Boskovice. Odpoledne uvidíte a uslyšíte vystoupení trubačů Mendelovy univerzity v Brně, dřevorubeckou show s mistrem Evropy Martinem Komárkem a výstavu loveckých trofejí nebo historických mysliveckých uniforem a samorostů ze sbírky Petra Svatoně. Program doprovodí vystoupení skupiny Boskověnka.

Pohádkové čtení o lakomcích v Jihlavě
Herci z Horáckého divadla v Jihlavě budou číst dětem pohádky na schodech. Už podruhé se setkají ve foyer, aby četbou společně strávili rodinné podzimní odpoledne. A protože se herci připravují na komedii Lakomec, tak také toto pohádkové čtení bude o lakomcích. Koná se v sobotu v 16 hodin. Číst budou herci Jakub Škrdla a Matyáš Procházka.

SOČR, R. Zollman, R. Oleg, Rudolfinum 1.10.2012

Koncerty pro rodiče s dětmi v pražském Rudolfinu
V pražském Rudolfinu začíná v sobotu v 10 hodin cyklus koncertů pro rodiče s dětmi orchestru PKF – Prague Philharmonia s podtitulem Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země, který naváže na dramaturgii předchozí sezóny, kdy se děti poprvé setkaly s hudebními skřítky Šímou a Lupi. Ti je tentokrát seznámí se stěžejní tvorbou hudebních velikánů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka.

Festival Pozdní sběr na Národní třídě
V pražském Rock Café na Národní třídě navštivte v sobotu od 15 hodin charitativní multižánrový festival Pozdní sběr. Letos podpoří obecně prospěšnou společnost Pink Crocodile, která pomáhá dětem s těžkým kombinovaným postižením. Na programu budou hudební vystoupení, divadelní představení, autorské čtení i originální festivalové tržiště a dětský koutek.

Čtěte také

Švandovo divadlo uvádí drama Dům bez Boha
Švandovo divadlo uvede v sobotu premiéru rodinného dramatu o setkání s duchy minulosti s názvem Dům bez Boha v režii Petra Štindla. Pozoruhodný příběh je o hledání pevných bodů v sobě, ve své rodině, ve vzpomínkách i ve víře v to, co nás přesahuje.

Medicína v rámci festivalu Dotkni se vědy
Expozicí zaměřenou na čtyři stěžejní témata významná medicíny se festivalu Dotkni se vědy účastní 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. V budově Akademie věd ČR v Praze na Národní třídě si můžete o víkendu vyslechnout přednášky diabetologa Michala Anděla, psychiatra Cyrila Höschla, kardiologů Petra Touška a Viktora Kočky nebo epidemiologa Alexandera Martina Čelky. Uvidíte také hrané i dokumentární filmy s lékařskou tematikou a divadelní skeče studentů fakulty.

Nemocnice. Ilustrační foto

Festival Alternativa v Praze
V klubu Kaštan na pražské Bělohorské ulici startuje v sobotu v 17 hodin 22. ročník hudebního festivalu Alternativa. Potrvá do 15. listopadu. Více na: www.alternativa-festival.cz.

Koncert v Rudolfinu připomene pád Berlínské zdi
V pražském Rudolfinu začíná v sobotu v 19.30 hodin koncert k 25. výročí pádu Berlínské zdi a železné opony. Vystoupí mimo jiné Kühnův dětský sbor a Marta Kubišová. Více na stránkách www.berlinskazed.cz.

Čtěte také

Koncert připomene Ivana Jirouse
Nenechte si v sobotu od 17 hodin ujít v pražském Divadle Archa koncert na památku Ivana Jirouse. Vystoupí mimo jiné Nevidim, Pod černý vrch, Jé Jé Neduha & Pepa Klíč.

Klarinetista Karel Dohnal vystoupí v Ostravě
Ostrava hostí klarinetisty z celého světa. První český klarinetový kongres nabídne přednášky i koncerty. V programu pro veřejnost se představí například vynikající český klarinetista Karel Dohnal. Vystoupí v podobě Harlekýna ve své „one man show“ pro všechny věkové kategorie.

Mistrovství ČR v králičím hopu
Na neobvyklou soutěž se jděte podívat v sobotu od 10 hodin do Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Uskuteční se tam třetí mistrovství ČR v králičím hopu.

Moravský bílý hnědooký králík

Závod psích spřežení na Zlínsku
V sobotu a v neděli se uskuteční v Držkové na Zlínsku závod psích spřežení na střední trati dlouhé 22 kilometrů. Závod je dvoukolový. Startuje se v sobotu od 10 hodin a v neděli od 9 hodin z Patriot Campu Držková. Pořadatelé zvou všechny příznivce, aby si přišli tento sport se svým psím parťákem vyzkoušet na vlastní kůži i kožich. V sobotu budou pro veřejnost otevřeny kategorie Běh se psem a Koloběžka se psem. Příchozí si budou moci zazávodit ve vloženém závodu na okruhu o délce 800 metrů. Pro návštěvníky je v sobotu připraven bohatý doprovodný program. Od 16 hodin budou také prezentovány videoprojekce tématicky spojené se psími spřeženími.

Mezinárodní rok rodiny si připomínají v Hodoníně
V Hodoníně si v sobotu od 17 hodin můžete v umělecké škole vyslechnout koncert rodin v rámci oslav 20. výročí Mezinárodního roku rodiny. Ve vestibulu školy bude k vidění putovní výstava Mezinárodní rok rodiny v evropském kontextu, která se skládá z velkoplošných fotografií srovnávajících rodinu před 100 lety a dnes.

Čtěte také

Nezbedná pohádka potěší děti v Uherském Hradišti
Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravilo na neděli pro děti Nezbednou pohádku. Do inscenace určené nejmenším divákům se divadlo pustilo po dvou letech. Režisér David Vacke při ní spojil dva známé příběhy Josefa Lady. Na programu je pohádka i 25. listopad. Podle mluvčího divadla Josefa Kubáníka se bude hrát také mezi vánočními svátky.

Město čte knihu v Šumperku
Pohádkám patří letošní festival Město čte knihu v Šumperku. Neděle je věnovaná dětem. Od 14 hodin je pro ně připravená pohádková cesta po divadle. Na ni naváže loutkové představení.

Legendární saxofonista Maceo Parker vystoupí v Plzni
V Měšťanské besedě v Plzni bude mít v neděli od 19 hodin koncert legendární saxofonista a král funku z USA Maceo Parker. Jde o jediný Parkerův koncert v Česku v tomto roce.

02693932.jpeg

Velká válka v Technickém muzeu v Brně
Den válečných veteránů připadá na 11. listopad, ale vy si můžete připomenout události první světové války už v neděli. V Technickém muzeu v Brně pro vás přichystali zážitkový den. Součástí bude komentovaná prohlídka výstavy o válce, interaktivní stanoviště ve výstavě pro děti i dospělé a výtvarná dílna s výrobou vlčích máků. Výstavní projekt Velká válka je realizován ke 100. výročí vypuknutí první světové války.

V Mníšku pod Brdy mají otevřeno
Zámek v Mníšku pod Brdy má otevřeno i v listopadu. Tento víkend se tam s dětmi můžete vydat na Cestu za pohádkou, na které budou děti hledat ukryté pohádky. V každém zámeckém pokoji se jedna schovala. A aby to nebylo úplně těžké, zanechala pro ně nápovědu – předmět, který pochází z pohádky. Prohlídky začínají ve 14 hodin a je nutné se rezervovat na telefonním čísle: 318 590 261.

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí návštěvníkům i v listopadu klasické prohlídky. Na dvou půlhodinových okruzích si návštěvníci prohlédnou reprezentativní a soukromé místnosti představující bydlení drobné šlechty na počátku 20. století. Otevřeno je od úterý do pátku od 11.10 do 14.10 hodin a o víkendech od 10.40 do 15.50 hodin.

Čtěte také

Chvalská tvrz zve na procházku po okolí
Pojďte v neděli vpodvečer na procházku starými Chvaly v Praze. Nezapomeňte na lucerničky a lampióny. Těšit se můžete na pohádková zastavení, tajemná zákoutí s překvapením a závěrečné zahřátí u ohně. Sraz je v 17 hodin u ohniště na Chvalské tvrzi. Čeká vás také malé občerstvení i překvapení na závěr.

Jasná páka vystoupí v Paláci Akropolis
Legenda české hudební scény, kapela Jasná páka vystoupí v neděli od 15.30 a od 20 hodin v Paláci Akropolis. Zahraje klasické hity svého repertoáru a také novinku Konec nočních toulek. Kapela funguje už přes 30 let a mezi původní zakladatele patří i David Koller. Ten od roku 2008 s kapelou opět koncertuje.

Trénujete na Velkou kunratickou?
Máte natrénováno? Potom se v neděli postavte na start Velké kunratické, legendárního běžeckého přespolního závodu. Běhá se vždy druhou listopadovou neděli v Kunratickém lese v Praze. Závod vznikl v roce 1934 a letos se poběží už 81. ročník. Pro závod jsou charakteristická tři prudká stoupání a tři přeběhy Kunratického potoka. Zvláště „výběh k Hrádku“ je velmi náročný. Trasa pro muže je dlouhá 3100 m, pro ženy 1330 m. Celkem se běhá 21 kategorií na pěti různých tratích.

02461735.jpeg

Gusto barokního kavalíra v Národní galerii v Praze
Národní galerie v Praze otevřela ve Schwarzenberském paláci nový grafický kabinet s názvem Gusto barokního kavalíra. Výstava představuje prostřednictvím především grafických listů osobnost Humprechta Jana Černína, aristokrata, jehož podobiznu od Karla Škréty loni Národní galerie získala do svých sbírek. Kabinet připomíná i pražský palác, který Černín vybudoval, Benátky jako místo jeho působení. A věnuje se také soudobému uměleckému sběratelství i osobnosti Karla Škréty.

Výstava o českých a moravských Němcích v Praze
Osudy českých a moravských Němců, kteří museli po druhé světové válce nedobrovolně opustit své domovy a odejít do Rakouska, připomíná výstava v Národním památníku na Vítkově. Jmenuje se Pomalu začalo být zase dobře a je založena na rozhovorech s pamětníky. Potrvá do 4. ledna.

Čtěte také

Fotografická výstava Deset stran jedné mince v Leica Gallery
Pod názvem Deset stran jedné mince vystavuje pražská Leica Gallery ukázky z deseti fotografických cyklů Jana Ságla. Společným tématem všech kolekcí je svoboda. Divák při jejich prohlížení může zkoumat různé aspekty hledání svobody uvnitř i vně jedince, pocit ohrožení člověka v případě její ztráty a doteky svobodného světa. V Ságlově práci se objevují témata občanské svobody, osobní a vnitřní svobody, svobody tvůrčí, ale také technické, která je pro fotografickou tvorbu důležitá.

Ďáblova bible na zámku ve Fryštátu v Karviné
Na zámku Fryštát v Karviné si budou moci zájemci od pátku prohlédnout jedinou existující kopii známé středověké knihy Codex Gigas, které se také někdy říká Ďáblova bible. Jediná maketa byla vyrobena na zakázku u příležitosti knižní výstavy v Olomouci a její cena je odhadována na půl miliónu korun. Až do 14. prosince bude mít město půjčenu jedinou existující kopii této rozměrově největší světové knihy. Kopie bude k vidění zdarma vždy od úterý do neděle. Zájemci si ji budou moci rovněž osahat. Desky jsou vyrobeny z přírodní hovězí kůže, každý list váží 250 gramů. Rozměry jsou identické s originálem, celková váha je 78 kilogramů.

Codex gigas - obec boží - nebeský Jeruzalém a ďábel

Snímky ze života Františka Ferdinanda v Olomouc
Poslední momenty ze života následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este představuje unikátní kolekce snímků, kterou můžete vidět v prostorách Muzea umění v Olomouci. Fotografie zachycují následníka trůnu v posledních letech před atentátem. Snímky pořídil arcivévodův dvorní fotograf Rudolf Bruner-Dvořák. Výstava bude otevřena v kavárně muzea do 2. prosince.

Výtvarníci symbolismu se představují Olomouci
Olomoucké Muzeum umění představuje ojedinělý výstavní projekt mapující výtvarnou scénu ovlivněnou symbolismem. Na výstavě budou zastoupena díla Františka Bílka, Maxe Švabinského, Alfonse Muchy, Jana Zrzavého nebo Josefa Váchala, ale i méně známých autorů. Expozice, na které pracovníci muzea pracovali řadu měsíců, má název Tajemné dálky. Symbolismus v českých zemích 1880 - 1914. Vystaveno bude na 300 exponátů. Významná díla pocházejí ze sbírek veřejných institucí a soukromých sbírek nejen z Česka, ale i Německa a Norska. Výstava je v prostorách muzea otevřena do 22. února.

Čtěte také

Výstava Khatar san? o životě Romů
Na nádvoří Pražákova paláce v Brně začala výstava s názvem Khatar san? (Odkud jste?) přibližující paměti osmi slovenských Romů, kteří přišli po druhé světové válce do Brna za prací. Audiovizuální expozice má podobu stylizovaného bytu s pěti pokoji různých témat a barev české a romské vlajky. Výstava potrvá do 23. listopadu a je otevřena denně od 12 do 19 hodin.

Výstava umělkyň 90. let v Praze
V Domě U Zlatého prstenu v Praze najdete výstavu českých výtvarných umělkyň, které vstoupily na scénu v 90. letech. Premiéru měla výstava s názvem Někdy v sukni na jaře v Moravské galerii v Brně. Kurátorka Pavlína Morganová se k době před 20 lety obrací jako k období, kdy bylo možné poprvé reflektovat dějiny českého výtvarného umění výhradně prostřednictvím práce ženských autorek. Na výstavě se představuje 14 umělkyň, například Veronika Bromová, Milena Dopitová, Lenka Klodová, Alena Kotzmannová, Markéta Othová, Štěpánka Šimlová, Kateřina Šedá nebo Kateřina Vincourová.

Überraum v jihočeské Volyni
Galerie Na shledanou v jihočeské Volyni představuje prostorový počin Überraum architekta Norberta Schmidta. Instalováním vysokých zdí autor zásadně změnil atmosféru výstavního prostoru v bývalé smuteční síni na hřbitově Malsička. Tímto nově vytvořeným domem uvnitř domu budou postupně prolínat další výstavy. Überraum zůstane v galerii do července příštího roku.

Společenský dům postavený ve 30. letech 20. století je novodobým kulturním a společenským centrem lázní Luhačovice

Hračky ze staré půdy v Litoměřicích
Litoměřické muzeum otevřelo výstavu s názvem Hračky ze staré půdy. Sbírku hraček z 19. a 20. století má muzeum zapůjčené z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Jak se prezentovaly luhačovické lázně v historii?
Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích na Zlínsku připravilo výstavu o různých formách propagace místních lázní v historii. Lidé si mohou prohlédnout kresby, grafiky, dobové plakáty, pohlednice, lázeňské pohárky a pítka i upomínkové předměty a brožury nebo letáky. Výstava nazvaná Uvádění ve známost potrvá do října příštího roku. Nejstarším vystaveným originálem je grafika z roku 1860, která zachycuje podobu lázní. Vystavena je také sbírka 80 skleněných pítek z různých období soukromého sběratele. Další pohárky jsou různě zdobené, broušením, pískováním a malováním.

Výstava o Karpatech v Rožnově pod Radhoštěm
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm připravilo venkovní výstavu na téma Karpaty. Panely s fotografiemi a informacemi o přírodě v Česku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, na Slovensku, v Srbsku a na Ukrajině.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu