Při práci na počítači cvičte, nebo si cviky aspoň představujte

Vysedáváním u počítače a sledováním monitoru stráví mnozí z nás jen v zaměstnání téměř dva tisíce hodin ročně. To může mít za následek časté bolesti v oblasti krční páteře a lopatek, potíže se zrakem a celkovou únavu organismu. Může – ale nemusí. Stačí dodržovat pár pravidel. Přiblížila nám je Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýsu nad Orlicí.

Při práci s počítačem nám prý hrozí například syndrom karpálního tunelu. Co dělat, abychom se tomu vyhnuli?

„Nejhorší je, když máme strnulou oblast zápěstí a prstů. Právě nepřirozeným ohýbáním zápěstí vzniká tlak na nerv, který zápěstím vede, a dochází tak i k přetěžování předloktí.

K rizikovým partiím můžeme počítat i oblast krční páteře, ramen a oblast úponů svalů kolem loktů.“

U počítače se samozřejmě sedí. Jaké jsou zásady zdravého sezení na židli?

„Naprostým základem je pořídit si kvalitní židli, kterou můžeme nastavit přesně podle svých potřeb. Při sezení bychom měli mít mírně rozkročené dolní končetiny na šířku ramen, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Na židli sedíme tak, aby se celé nohy dotýkaly země.

Často se při práci na počítači také objevuje bolest krční a bederní páteře. Důležité je mít uvolněná ramena a pracovat s dýcháním. Hodně taky záleží na sedadle. Měli bychom si ho upravit tak, aby naše bederní páteř nesměřovala ani dopředu, ani dozadu. Směřovat by měla přímo dolů.“

Určitě pomohou i krátké přestávky na protažení. Zaměstnavatel nám ale asi nedovolí odejít si od počítače na půl hodiny zacvičit. Má smysl vstát a protáhnout se?

„Určitě. Protažení a uvolnění je během pracovního dne velmi důležité, zejména pokud jsme při práci v jedné poloze, kdy vzniká nepřirozené jednostranné zatěžování určitých svalů nebo vazivového aparátu.

Cviky přitom nemusejí být nijak náročné. Dbáme při nich zejména na relaxaci ramen, uvolněnou šíji, už zmíněné správné dýchání a samozřejmě i na posez.

Cviky naší metody infinity můžete provádět přímo u svého stolu. Tato metoda umožňuje cvičení v mikropohybu i pouze v představě, což znamená, že ostatní ani nemusejí vědět, že právě cvičíte.“

Michaela Tomanová

Jak často bychom měli takhle přerušit osmihodinovou práci u počítače?

„Nejméně každé dvě hodiny, možná i častěji na dobu až deseti minut. U každého zaměstnavatele to však možné není, a proto bych doporučila metodu infinity, kterou můžete cvičit v podstatě kdykoliv a kdekoliv.

Doporučuji třikrát denně v průběhu pracovní doby a stačí nám pět minut. Zkrátka, kdykoliv si na naši metodu vzpomenete – a vůbec nikdo o tom nemusí vědět.“

autor: dkf
Spustit audio