Co dělat, aby nám dovolenou nepokazila žloutenka

2. červenec 2012

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Zvažte, jestli byste se neměli nechat před cestou očkovat. Řada lidí tuto prevenci podceňuje a nechává se očkovat pouze při cestě do tropických zemí. Infekční nemoci nám však nehrozí jen v exotických destinacích. Chránit bychom se měli hlavně proti žloutence, která nás může ohrozit i v Chorvatsku nebo v Itálii.

Očkování před cestami do zahraničí podceňují lidé například i na Vysočině. Žloutenka přitom na turisty číhá také na Balkáně.

„Bulharsko, Chorvatsko, Řecko, Itálie. Velké nebezpečí tam sice bezprostředně nehrozí, ale v létě je v těchto zemích vždycky obrovská kumulace lidí a tím je větší i možnost přenosu nákazy. Určitě bych doporučila očkování proti žloutence typu A, se kterou se setkáváme i u nás,“ říká Alena Dvořáková z jihlavského očkovacího centra.

Do Chorvatska se letos s kamarádkami chystá i Markéta Bendáková z Jihlavy: „Vůbec nás nenapadlo, že bychom se měly nechat očkovat. Přijde mi to docela drahé, stojí to přes tisícovku, jedeme tam na týden a budeme doufat, že se tomu vyhneme.“ Očkování proti žloutence typu A vyjde na zhruba 1300 korun a samotná dovolená přitom čtyřiadvacetiletou Markétu stojí necelých šest tisíc.

Proti žloutence by se měli podle Aleny Dvořákové chránit i ti, kteří se chystají do Egypta: „V Egyptě je vysoká nemocnost hepatitidou A. Není výjimkou, že například personál restaurace, třeba kuchař, může prostřednictvím jídla tuto nákazu přenést na rekreanty.“

Naprosto nezbytné je pak očkování do tropických zemí, což ví i Dana Hosová z Jihlavy. Mladá cestovatelka byla na injekci před odjezdem do Malajsie.

„Očkovali jsme se, protože jsme věděli, že bychom tam chtěli navštívit prales. Nakonec jsme zjistili, že kdybychom nebyli očkovaní, nebyl by to až takový problém. Ale na místech, kde voda není moc čistá, například v Egyptě nebo v Indii, je podle mě očkování určitě důležité.“

Očkovat by se měli nechat lidé minimálně čtrnáct dní před odjezdem na dovolenou a sérum jim pak vydrží až na dva roky. Kdo se do dvanácti měsíců nechá naočkovat znovu, bude proti žloutence chráněn až třicet let.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio