Čeští turisté se vrací do Egypta. V české restauraci v Hurghadě si dopřávají smažený sýr nebo svíčkovou

19. březen 2018

Zájem o dovolenou v Egyptě po letech stagnace znovu rychle roste. Loni zemi navštívil víc než dvojnásobek českých turistů oproti předchozímu roku. A jejich počet roste i letos. Přispívá k tomu zklidnění politického napětí. Od rozehnání islamistických protestů před pěti lety platí v zemi zákaz shromažďování, ubývá ozbrojených útoků proti policistům a vojákům. Optimismus se tak vrací českým podnikatelům, kteří v Egyptě působí.

U vrchní a zároveň majitelky restaurace Praha Cafe Marcely Materkové objednávám naprostou českou klasiku a jdu si hned zkontrolovat do kuchyně její přípravu. Marcelin egyptský manžel Alí zvaný Silvestr noří připravené obalené kousky do fritézy a za chvilku vystřihne na talíř krásnou porci smaženého sýru s hranolky.

Česká restaurace v Hurghadě je takovým barometrem turismu v Egyptě. Před čtyřmi lety po politických nepokojích ji Marcela zavřela, protože čeští turisté přestali jezdit. Loni ale podnik znovu otevřel, v jiných a větších prostorách.


Česká hospoda vybočuje mezi místními podniky svým moderním designem, nábytkem i barem, na stěnách jsou jména českých a slovenských měst.

„Už jsem tušila, že pokud nepokoje ustaly, tak lidi už zase začnou jezdit. Tak říkám, hele možná teď je ten čas. A červen, červenec už tady bylo narváno,“ říká Marcela, která pochází ze Špindlerova mlýna a v Hurghadě žije už patnáct let. A letos je po dlouhé době znovu plná optimismu.

„Teď ve středu přiletělo patnáct letadel Čechů. Budeme muset vzít ještě jednoho barmana a někoho na servis,“ přiznává. Podnik teď praská ve švech hlavně při tancovačkách s živou hudbou, které jsou tu dvakrát týdně. Většina hostů jsou tu čeští a slovenští turisté z okolních hotelů v centru města.

autoři: mac , prh
Spustit audio