Pořadatelé olympiády bojují s vichrem. Zažívací problémy už porazili, hlásí z Pchjongčangu zpravodaj

16. únor 2018

Největším nepřítelem zimní olympiády v Jižní Koreji je zatím počasí. Organizátoři se obávali silných mrazů, ale teď se ukazuje, že mnohem větším problémem je nárazový vítr. Ten ruší některé soutěže a má na svědomí i několik zranění.

V některých dnech vítr v jihokorejském Pchjongčangu dosahuje až 70 km/h. Organizátoři tak musí rušit některé soutěže a pak pro ně pracně hledat nové termíny. Týká se to většinou biatlonu nebo alpského lyžování.

Silný vítr ale neohrožuje jen závodníky, ale i diváky a dobrovolníky. Vítr totiž sráží konstrukce stanů nebo billboardy. V minulých dnech kvůli tomu museli lékaři ošetřit už 16 lidí a nefungovaly ani některé bezpečnostní rámy.

Nejen počasí

Silný vítr není jediná nepříjemnost, se kterou se olympiáda potýká. V prvních dnech si hlavně novináři stěžovali na nedostatek autobusů, které by je měly převážet mezi sportovišti.

Autobusů už naštěstí přibylo a nálada v jihokorejském Pchjongčangu je rázem mnohem veselejší. Svůj podíl na tom má i to, že pomalu ustupuje virus, který způsobil zažívací problémy asi 200 lidem (většinou šlo o dobrovolníky, policisty nebo členy ochranky).

autoři: daj , als
Spustit audio