Relax u silnice pár metrů od benzinky? Snad jen na zahrádkách u opavské výpadovky

10. květen 2018

Tento týden jsme se v seriálu Radiožurnálu zaměřili na městské zahrádkáře. Na ty, kteří tráví svůj volný čas v koloniích a hospodaří tam na malých pozemcích. I na hodně neobvyklých místech si totiž mnozí vybudovali skutečné usedlosti.

Výpadovka z Opavy směrem k dálnici D1, z druhé strany další cesta a ještě k tomu jsem doslova pár metrů od benzínové pumpy. Stačí ale, když projdu brankou, a jsem v úplně jiném světě.

Být dobrým zahrádkářem znamená být i dobrým stavebníkem a improvizovat, jak se dá. Pan Vladan má na své zahradě skutečný obývací pokoj, ložnici, vlastní koupelnu… „Je tady dokonce ústřední topení, které může být do 10 kW,“ ukazuje.

Celoročně v kolonii bydlí i jeho soused naproti, který právě vyhlíží bagr – bude totiž mít i pořádný bazén.

Zahrádkářská osada je soukromá, patří dohromady 20 zahrádkářům. Mít svých necelých 300 metrů čtverečních, to stojí za to. Alespoň to říká předseda kolonie Ladislav Repper, který má v chatě vestavěný i krb.


Kolonie je soukromá, pozemek zahrádkáři odkoupili od státu za 29 Kč za metr

Podle toho, jak je členěná, jde o vzorovou kolonii: hlavní přístupová cesta uprostřed, na obě strany pak vstupy k jednotlivým pozemkům. Všechno má řád a i proto tady vládne klid. A tak když vedle čerpáte benzín do auta, ani netušíte, že o pár metrů vedle se dají strávit klidně i celé prázdniny.

kolonie u výpadovky a vedle čerpací stanice v Opavě
autor: mrk
Spustit audio