Šokovali hokejový svět. Film o zlatém Naganu odhalí i dosud neznámé záběry

22. únor 2018

Jak Češi šokovali celý svět. Tak by se dal ve zkratce popsat film o výkonu hokejistů v Naganu. Nebývalý úspěch připomene první ze série dokumentů o historii olympijských her. Za dokumentem stojí český režisér Ondřej Hudeček.

Gretzky, Fleury, Lindros, Forsberg, Bure, ale pro nás hlavně Jágr, Hašek a spol. To je krátký výčet legendárních hokejistů, kteří se při premiéře hráčů z NHL na olympijských hrách představili v Naganu.

Češi jako outsideři celý turnaj vyhráli a dvacet let od tohoto nezapomenutelného úspěchu je tu dokument, který má předpremiéruí v Českém domě v Pchjongčchangu. Dokument o úspěchu naganského hokejového týmu vznikl v sérii Five Rings Films, která nabídne hned několik zásadních okamžiků olympijských střetnutí.

Čtěte také

Dětská radost i dospělý nadhled

Režisérovi filmu o zlatém naganském úspěchu českých hokejistů bylo v roce 1998 deset let. „Bylo zajímavé při natáčení skloubit obyčejnou dětskou, čirou radost z úspěchu s dospělejším nadhledem, kdy je člověk schopen vidět ten příběh z různých úhlů,“ popisuje Ondřej Hudeček.

Očekávaný snímek obsahuje například rozhovory nebo hokejové záběry, které dosud nikdo nezveřejnil. „Jde o materiály z oficiálního filmu, který vzniká pro každou olympiádu. Ve filmu z roku 1998 se nakonec ne všechny tyto záběry objevily,“ vysvětluje režisér.

Premiéra přijde 28. února

Příběh outsidera o tom, jak hokejový tým České republiky šokoval svět na olympijských hrách v Naganu, je hlavním tahákem v novém dokumentárním seriálu pro Olympijský kanál. Součástí dokumentu budou nikdy nevysílané záznamy a exkluzivní rozhovory s největšími hvězdami včetně Haška, Jágra, Lindrose, Hulla a Jašina.

Příběh o legendárním úspěchu českého hokejového týmu na zimních olympijských hrách v Naganu 1998 se představí na Záznamech z Nagana, tedy v prvním dílu seriálu Olympijského kanálu Five Rings Films.

Celovečerní dokument bude mít premiéru 28. února 2018 na Olympijském kanálu a webové stránce olympicchannel.com. Odvysílají ho i ve Spojených státech na stanici NBCSN, v Evropě na Eurosportu a na stanici beIN Sports na středním Východě a v Severní Africe.

autoři: jch , als
Spustit audio