V Rusku o Vladimiru Putinovi nepochybují. A pro nerozhodnuté voliče vznikl dvouhodinový dokument

12. březen 2018

Do předvolebních debat nechodí a oficiální kampaň nevede. To ale rozhodně neznamená, že by ruského prezidenta Vladimira Putina před nedělními volbami nebylo vidět. Teď o něm vyšel dvouhodinový dokument.

„Je to skutečně vysoce profesionální dílo. Kromě dlouhých rozhovorů se samotným Putinem jsou tam desítky dalších respondentů, spousta efektních záběrů z dronů, pohledy na nejmodernější vojenskou techniku i idylické záběry z míst, která jsou spojená s Putinovým rodem,“ přibližuje redaktor Ondřej Himmer.

Průvodce pořadem ukazuje Putinovy kořeny na vesnici i vztahy k pravoslavné církvi. Putin vzpomíná třeba na svého dědečka Spiridona, který jako kuchař sloužil Leninovi i Stalinovi.

Falešný poplach

Putin také popisuje rozhodnutí dát sestřelit civilní letadlo. Incident se měl odehrát těsně před zahájením zimní Olmypiády v Soči.

Putin prý dostal telefonát, že se k Soči blíží letadlo se 110 lidmi na palubě a jeden z nich má u sebe bombu. Schválený postup byl sestřelení letadla a Putin k němu dal souhlas. Byl to ale falešný poplach, takže rozkaz odvolal a letadlo pokračovalo po své trase.

Dokument nezapomíná ani na Putina-sportovce. Vidíme v něm, jak dává góly v hokeji nebo rybaří na Sibiři. Těžiště snímku je ale ve vykreslení Putina jako silného lídra, který hájí zájmy Ruska.

Snímek vytvořil novinář a moderátor Andrey Kondrashov.

autoři: jch , prh
Spustit audio