Žena, kterou „stvořil Bůh“, napsala knihu. Kariéru u filmu považuje Brigitte Bardotová za omyl

Sexsymbol padesátých a šedesátých let, zpěvačka, modelka a filmová hvězda první velikosti tehdejší doby přidala na seznam novou, podle jejích slov poslední, knihu v níž se otevřeně vyznává z toho, co miluje a co ráda nemá. Osudovým místem Brigitte Bardotové je Saint-Tropéz.

Filmová kariéra slavné BB začala v jejích dvaadvaceti letech snímkem A bůh stvořil ženu Rogera Vadima, který se také stal jejím prvním manželem. V její filmografii je titul tím nejslavnějším, ale v padesátých a šedesátých letech šla Bardotová z role do role ve filmech významných francouzských i amerických režisérů a po boku hvězd první velikosti, jakými byli například Gérard Philipe nebo Jeanne Moreauová. Do roku 1973 natočila dvaačtyřicet filmů. V nové knize ale toto období považuje za nešťastné.


Saint-Tropéz je vesnice, kterou jsem doslova adoptovala. Žiji tu od doby, kdy jsem začala být schopná něco vnímat. Narodila jsem se tu. Dům tu měli moji rodiče a je tomu již šedesát let, kdy jsem koupila vlastní.

Za dobu, kdy Bardotová ukončila v devětatřiceti letech svou filmovou kariéru, napsala herečka coby autorka, nebo spoluautorka celkem třiadvacet knih v nichž vzpomíná na své filmové kolegy, vlastní kariéru filmovou či svou kariéru ve světě módy, jehož tón, coby sexsymbol svým osobitým způsobem oblékání, kdysi určovala.

Ve své čtyřiadvacáté knize, podle jejích slov poslední, s názvem Larmes de Combat (Slzy zápasu) se třiaosmdesátiletá Bardotová otevřeně vyznává z lásky k Saint-Tropéz, ze svých politických názorů a také v ní pokračuje v celoživotním boji za práva zvířat.

„Bude to zhodnocení mého života. (...) Další knihu už nikdy nenapíšu. Bude to vyčerpávající úvaha o mém pohledu na věci, na společnost, na způsob, jakým je spravována a na způsob, jakým se v mé zemi zachází se zvířaty," uvedla někdejší filmová hvězda před měsícem deníku Le Parisien.

Na jejich obranu se ostatně pustila i do francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kterému v otevřeném dopisu, otištěném v listu Le Parisien, vyčítá nedávnou loveckou dovolenou v revíru Chambord na Loiře. „Je skandální a naprosto nevhodné, aby hlava státu gratulovala lovcům nad jejich ještě nevychladlou kořistí,“ uvedla v dopise Bardotová.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardotová byla několikrát vdaná. V roce 1957 se rozvedla s režisérem Rogerem Vadimem. Dva roky poté vstoupila do druhého manželství, a to s hercem Jacquesem Charrierem, s nímž má své jediné vlastní dítě – syna Nicolase, který žije v Norsku. Poté byla tři roky vdaná za německého průmyslníka a multimilionáře Guntera Sachse, který ji uvedl do světa tzv. Jetsetu. Jejím nynějším manželem je od roku 1992 francouzský pravicový politik Bernard d´Ormale, jenž je členem nacionalistické strany Národní fronta.

Dosud poslední kniha, jíž je spoluautorkou, se týkala módy a vyšla v roce 2016. V té z roku 2003 (Un Cri Dans le Silence) ale Bardotová polemizovala s kritikou, že zastává radikální stanoviska, což se týkalo i jejích sympatií ke krajní pravici vedené Marine Le Penovou. I ve své nejnovější knize se vrací k tomu, že byla pětkrát odsouzena za podněcování k nenávisti, protože se vyhraňovala vůči muslimům a Židům. Upozornila, že nemá důvody k rasismu a že u těchto náboženství kritizuje jejich rituální zabíjení zvířat, které je podle ní nepřípustné.

autor: jšm
Spustit audio