Chceme být rádiem Teď a tady

29. prosinec 2007

Moderní zpravodajsko-publicistická stanice příjemná k poslechu všem cílovým skupinám. Stanice, o kterou budou mít zájem poznání chtiví lidé. Stanice, pro kterou je kvalitní zpravodajství a publicistika absolutní prioritou. Stanice, pro kterou základním prvkem zůstává mluvené slovo doplňované nejkvalitnější, ale zároveň širokospektrální českou i zahraniční hudbou posledních dekád. To je vize nové ředitelky Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Barbory Tachecí. K jejímu naplnění mají vést změny, které od 1. ledna vysílání Radiožurnálu dozná.

Posluchače stanice čekají od 1. ledna 2008 výrazné změny. "Chceme, aby Radiožurnál - coby vlajková loď Českého rozhlasu - byl modernějším a méně konzervativním rádiem schopným být v dlouhodobém horizontu absolutně většinovým rádiem v České republice. Chceme, aby byl Radiožurnál ještě lepší veřejnou službou než dosud s větším důrazem na kvalitní původní zpravodajství a kvalitní publicistiku," říká Barbora Tachecí.

Radiožurnál se bude ve svém vysílání více soustředit na okamžité a rychlé zpravodajství, princip "teď a tady" se bude prolínat celým dnem. Před jakýmkoliv naplánovaným programem či blokem bude mít přednost aktuální a rychlé zpravodajství.

Jednotlivé vysílací bloky budou mít v pracovních dnech i o víkendech své stabilní moderátory. Tento základní tým moderátorů budou od Nového roku tvořit Jan Pokorný (po-pá 5-9 hodin), Lucie Výborná (po-pá 9-12 h.), Vít Dvořák (a od poloviny února Jan Bumba) jako moderátoři Ozvěn dne ve 12.00 a Radiofóra v 18.00, Milan Bílek (po-pá 12.30-15 h.), Hanka Shánělová (po-pá 15-17.30 h.), Martin Veselovský (po-pá 17.30-18 h.). Víkendový tým tvoří Romana Navarová (so, ne 6-10 hodin), Václav Žmolík (so, ne 11-14 h.) a Patricie Strouhalová (so, ne 14-18.30 h.).

Vedle kvalitního zpravodajství a publicistiky se Radiožurnál zaměří také na rozvoj klasické rozhlasové reportáže. Menšinová témata, kultura nebo duchovní rozměr budou soustředěny nejen ve večerních koncipovaných blocích, ale budou integrovány na kratším prostoru navíc i do každodenního vysílání. Dojde k nárůstu původní rozhlasové publicistické tvorby na dvacet hodin týdně.

Důraz bude v příštím roce kladen na téma Evropské unie, na velmi kvalitní dopravní servis, ekonomiku, vyšší zastoupení regionálního zpravodajství a publicistiku. Problematika evropské integrace tak dostane v rámci zpravodajsko-publicistických bloků Ozvěn dne a Radiofórum svůj pravidelný čas.

Programové schéma

Posílena bude četnost dopravních vstupů v ranním vysílání ze 2 na 4 v hodině, Zelená vlna bude obohacena i obsahově. Kvalitní ekonomické zpravodajství široce sdílné pro velkou skupinu obyvatel bude součástí Ozvěn dne v 7, 8, 12 a 18 hodin. Každé ráno se posluchači mohou těšit na zásadní informace o dění v konkrétním regionu.

Stanice se více zaměří i na hudbu, která byla v posledních letech Radiožurnálu silně vytýkána. "Po hudební stránce se Radiožurnál musí stát konkurenceschopný, a to i přesto, že je hudba v rámci celkového směřování až na druhém místě," říká Barbora Tachecí k hudbě, jejíž poměr k mluvenému slovu se nezmění. Plánovaný široký hudební rozptyl vychází ze záměru stanice zasáhnout všechny posluchače bez ohledu na věk či postavení. Posluchači se tak mohou těšit na milou a líbivou hudbu. Půjde o průřez tím nejlepším popem, pop-rockem, soft rockem a disco/dance posledních desetiletí.

Od 1. ledna 2008 dojde k mírnému oživení i současného zvukového obalu, zvukové grafiky. Do nového roku vstoupí Radiožurnál také s novým sloganem, který by měl lépe vyjadřovat positioning stanice. "Radiožurnál: Vaše zpravodajství. Vaše rádio" tak nahradí stávající staniční slogany.

"Všechny změny nebudou náhlé, nebudou náhodné, budou postupně do programu implementovány. Vznikaly v týmu všech vedoucích redakcí na stanici, souhlas s nimi vyslovili generální a programový ředitel i programová rada Českého rozhlasu," uzavírá Barbora Tachecí.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a v DVB-T multiplexu společnosti Radiokomunikace (Praha, střední Čechy, Domažlicko, severní Čechy, Brněnsko, Ostravsko).

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: Archiv ČRo
Spustit audio