Poplatky u gynekologa v těhotenství: Proč ne, když dostanete „něco navíc“

1. říjen 2014
Žurnál servis

Někteří gynekologové požadují po svých těhotných pacientkách poplatek za péči v období gravidity. Mají na to právo? A může žena odmítnout tento poplatek uhradit? Toto téma jsme řešili s MUDr. Vladimírem Dvořákem, předsedou Sdružení soukromých gynekologů ČR.

„Radil bych se určitě zeptat, proč je mají platit,“ doporučuje doktor Dvořák. Základní péči v těhotenství pacientkám hradí pojišťovny a za tuto si nesmějí účtovat nic.

Čtěte také

Jiná věc je, když gynekolog poskytuje těhotné ženě nějakou péči navíc: obvykle jde o častější kontroly, provádění ultrazvukového vyšetření při každé návštěvě, fotografie z ultrazvuku nebo poskytnutí mobilního čísla pro konzultace po telefonu. Za služby tohoto typu si lékař poplatek účtovat může.

„V tom případě by o tom ale klientka měla být informována a měla by mít na výběr mezi péčí, která je hrazená, nebo by se měla dobrovolně rozhodnout k tomu, že se bude podílet na léči, která hrazená není,“ zdůrazňuje lékař.

Pokud by lékař požadoval poplatek za gynekologickou péči povinně, může si pacientka samozřejmě stěžovat. „Nejrozumnější bude vznést dotaz na svoji zdravotní pojišťovnu, jestli je možné, aby si její smluvní partner účtoval nějakou částku za péči, která je hrazená. Stížnost je možné vznést i na Českou lékařskou komoru, případně se ptát na kraji nebo podat žalobu u soudu,“ uzavírá Dvořák.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio