Budova Slovenského rozhlasu se nedá přehlédnout. Brutalistická stavba s unikátní konstrukcí se stala kulturní památkou

Někteří ji obdivují, jiní ji považují za symbol předchozího režimu. Pozornost ale vyvolává budova Slovenského rozhlasu u všech. Mohutná betonová stavba ve tvaru obrácené pyramidy se v Bratislavě nedá přehlédnout. A teď už ji najdete i v turistických příručkách – stala se Národní kulturní památkou.

Pravidelné vysílání se z takzvané pyramidy spustilo v roce 1985. Už tehdy přitahovala netradiční budova pozornost stejně jako dnes. Naprosto oddaný je jí třeba architekt Štefan Bekeš.

„Má tvar obrácené pyramidy a po obvodu jsou rozmístěné kancelářské prostory. Za nimi je atrium a uvnitř je pak schovaná ještě jedna pyramida. Vnější pyramida chrání tu vnitřní před různými ruchy z exteriéru,“ vysvětluje architekt s tím, že původně měla nedaleko budovy vést čtyřproudá dálnice.

Čtěte také

Koncertní sál je chloubou Slovenského rozhlasu

Pyramida odpovídá přesně potřebám tehdejšího rozhlasového vysílání.

S nástupem digitalizace už dnes tak velké prostory potřebné nejsou. I tak tady stále najdete třeba malé výtahy, kterými redaktoři do režie posílali své nahrávky, aby kvůli jedné zvukové zprávě nemuseli běžet několik poschodí.

Budova Slovenského rozhlasu a Slovenské národní banky v Bratislavě

Největší chloubou pyramidy je ale koncertní stál, kterému dominují největší varhany na Slovensku. Sál hostí pravidelně koncerty, ale natáčí se v něm i komerční hudba. Vzniklo tady třeba i vyzvánění pro jednoho mobilního operátora.

Ale hlavně v něm úřaduje Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu.

Čtěte také

Odpružený dům

„Studio je postavené zvláštní technologií ‚domu v domě‘. Představte si to tak, že do jedné krabice vložíte jinou a prostor mezi jejich stěnami vyplníte akustickým materiálem,“ popisuje Luboš Kasala. Také on je dalším z těch, kteří budově zcela propadli.

Kromě řízení dopravního zpravodajství proto po pyramidě pořádá prohlídky a v budově vysoké 80 metrů zná snad každý centimetr.

Koncertní sál Slovenského rozhlasu se pyšní vlastními varhanami

Jedinečné je podle něj i odpružení budovy, které se ukrývá v jejím podzemí. Pod přízemím, kde se nacházejí tři hlavní rozhlasová studia, jsou rozmístěny sloupy s desítkami pružin. Ty jsou zodpovědné za to, aby venkovní hluk neovlivnil vysílání. Lezeme k nim společně skoro po čtyřech.

Národní kulturní památka

V budově Slovenského rozhlasu se prý kdysi pronajímalo několik pokojů jako penzion a byla v ní také restaurace. Přesto pokud by chtěl někdy pyramidu používat k jiným účelům než pro rozhlasové vysílání, musel by ji zbourat. Tak komplikovanou přestavbu si nikdo představit totiž nedokáže.

A teď už ani nemusí. Jako Národní kulturní památka má nad sebou pyramida ochranu a jakákoliv změna jejího vzhledu by musela procházet přísným schvalováním.

Radio Slovensko
autor: pan
Spustit audio