Přestože sami mnoho neměli, složili se severoangličtí horníci na obnovu Lidic. Jejich čin teď připomíná pamětní hrušeň

Po vypálení Lidic nacisty zorganizovali severoangličtí horníci z města Stoke on Trent celonárodní sbírku na obnovu zničené české vesnice. Povědomí o společné historii obou míst se s přibývajícími lety pomalu vytrácí. Naštěstí stále žijí lidé, kteří se onu vzájemnost snaží držet při životě. Jako manželé Alan a Cheryl Garretovi, díky nimž teď před radnicí ve městě Stoku roste nově hrušeň z Lidic.

Čtěte také

Před viktoriánskou radnicí se schází několik desítek lidí, nechybí ani starosta města Stoke on Trent se zlatými insigniemi kolem krku. Centrem pozornosti však není on, ale metr a půl vysoký stromek.

„Je to štěp z hrušně, která jediná přežila zničení Lidic nacisty v roce 1942. Je to symbol přátelství, který nejen pro lidi ze Stoku hodně znamená,“ říká Alan Gerrard, drobný živnostník z hornického města Stoke, který se spolu se svojí ženou Cheryl snaží polozapomenutou historii vzájemnosti udržet při životě.


Je to štěp z hrušně, která jediná přežila zničení Lidic nacisty v roce 1942.

„Myslím, že pro lidi z našeho města je opravdu důležité, připomínat si tuto historii. Přednášíme o ní ve školách a pro děti je to výborná inspirace. Mohou být hrdí na své předky,“ říká Cheryl s tím, že o událostech z roku 1942 od nich většinou děti slyší poprvé.

Lidice musí žít

Britský filmový týdeník z roku 1942 připomíná návštěvu prezidenta Edvarda Beneše ve Stoku. Na viktoriánské radnici vlaje československá vlajka a Beneše vítají angličtí vojáci i horníci.

Právě se rozhodli uspořádat sbírku na obnovu Lidic. Sbírku, která se brzy rozšířila do celého Spojeného království.

„Stoke byl vždy hornické město, když se tady lidé dozvěděli o tragickém osudu svých kolegů-horníků, rozhodli se pomoci lidem, které nikdy neviděli, lidem v daleké zemi. Byl to výraz velké solidarity,“ hodnotí Alan Gerrard.

Křehká připomínka

Dávnou historii bude teď připomínat hrušeň před radnicí. Až dosud se o ni staral Zdeněk Valkoun-Walker, který ve Stoku už léta pečuje o zdejší park.

„Občané Lidic ji Stoku věnovali loni v červnu, což je nejhorší doba, kdy by se měl strom stěhovat. Postarali jsme se o ni po profesionální stránce nejlépe, jak jsme uměli, a teď jsme ji zasadili. Pevně věřím, že bude prospívat,“ přeje si Zdeněk Valkoun-Walker.

Cheryl a Alan Gerrardovi

Dali ze svého nedostatku

„V sedmdesátých a osmdesátých letech, v době studené války, se vzájemné vazby zpřetrhaly. Jsem velice rád, že díky lidem, jako je Gerrard a Cheryl, se vztahy daří opět znovu oživovat,“ říká Ross Irving, starosta města Stoke on Trent.

Čtěte také

Na celém příběhu je podle něj obdivuhodné právě to, že sbírku iniciovali sami horníci, a to v době, kdy sami žili v nelehkých ekonomických podmínkách. Peníze, které se v kampani Lidice musí žít vybraly, putovaly po válce na výstavbu nové vesnice.

Iniciátor sbírky lékař a politik Barnett Stross byl také autorem myšlenky založit v Lidicích růžový sad. Jeho jméno se ale už do českých učebnic dějepisu nedostalo.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio