Rakousko ve víru předvolebního boje

4. září 2008

U našeho jižního souseda je občan přímo zahlcen předvolební agitací vzhledem k blížícím se předčasným parlamentním volbám, které se budou konat poslední neděli tohoto měsíce. Volič v nich má znovu rozdat karty politickým stranám poté, co velká koalice sociálních demokratů a lidovců ztroskotala. Nebyla schopna se dohodnout, jak pokračovat za situace prudce se zvyšujících cen a s tím spojené klesající životní úrovně.

Rakouský spolkový prezident Heinz Fischer včera při zahájení podzimní agrárního veletrhu ve Welsu apeloval, aby již nyní strany přemýšlely, jak urychleně po volbách sestavit vládu, která bude schopna řešit narůstající problémy. Rakousko podle jeho slov potřebuje rychle sestavit akceschopnou vládu, která bude schopna "vzít útokem" nevyřešené otázky. Jmenovitě spolkový prezident označil oblasti ekonomiky, sociální, zdravotní a sociální politiky. Fischer si přitom uvědomuje, že strany a politici potřebují sice čas na analýzu, ale obyvatelstvo má právo, aby se s ním při sestavování nové vlády neplýtvalo. Již nyní proto žádá, aby nevznikla zase situace, kdy sestavení předchozí vlády Alfreda Gusenbauera trvalo čtvrt roku.

Letošní parlamentní volby budou poznamenány novým zákonem, podle kterého osoby již od 16ti let mohou odevzdat svůj hlas kandidátům do vídeňské Národní rady. Považuje se to za rozumný krok, protože ze 18Otisíc těchto voličů se polovina více či méně zajímá o politiku. Sice to tvoří pouhá tři procenta voličů, ale na základě těsného výsledku při předcházejících volbách by mohli zasáhnout do letošních rozhodujícím způsobem. Problémem však je, že pouze necelých 4O procent při průzkumu preferencí udalo, že má jasné politické mínění. Dvě třetiny přitom v politických otázkách mají často stejné mínění jako jejich rodiče. Zřejmě proto i mezi mladými je každý druhý je přesvědčen, že se věci v Rakousku špatně vyvíjejí. Každý čtvrtý si myslí, že by bylo zřejmě smysluplné, aby v čele státu stála silná osobnost, která by dalekosáhle sama rozhodovala. Každý druhý ale považuje za nutné učinit rozhodná opatření proti pravicovému radikalismu a proticizineckým náladám. Na 9O procent mladých voličů považuje za největší nebezpečí ničení životního prostředí a více než dvě třetiny proto jeho ochranu vidí jako jeden z hlavních politických cílů. Pro politiky nejsou tudíž jednoduchou skupinou a žádná strana si není jistá, které odevzdají hlas.

Jak důležité budou hlasy mladých voličů v nastávajících parlamentních volbách, ukazují průzkumy veřejného mínění. Zatím co sociální demokraté v prvních letních měsících silně zaostávali za lidovci, v posledních dnech se situace pronikavě změnila. Podle posledních průzkumu u Gallupa zaujímají sociální demokraté s 27 procenty první místo, podle studie IFES zaujímají o procento méně a mají stejně jako lidovci. Nastalý zvrat připisují překvapivě úspěšné kampani nového sociálně demokratického předsedy Wernera Faymanna, který svým tažením proti vlně zdražování zatlačil svého dosavadního koaličního partnera do defensivy. Tento náskok může však podle politologů ještě promrhat, pokud se ukáží být jeho návrhy nerealistické. Na třetí místo mají největší naději pravicoví Svobodní s 20 procenty, kteří se snaží získat voliče svou ostrou kritikou dosavadní velké koalice a proticizineckou rétorikou. Čtvrté místo by pak s 13 procenty obsadila strana Zelených. Otevřenou zatím zůstává otázka, zdali se podaří Haiderově Hnutí za budoucnost Rakouska BZÖ překročit čtyřprocentní hranici, nutnou ke vstupu do parlamentu. Ostatní uchazeči o poslanecké mandáty jako Liberální fórum, volební listina Dinkhauser nebo komunisté jsou prakticky bez šancí. Pokud by byl volen spolkový kancléř přímou volbou, bez konkurence by byl předseda sociálních demokratů Werner Faymann s téměř padesáti procenty hlasů. Jeho vyzývatel předseda lidovců Wilhelm Molterer by na sebe soustředil 30 procent přívrženců. Nejznámější rakouský populista Jörg Haider dostal v indexu důvěry minus 44 body, následován šéfem Svobodných Heinzem Christianem Strachem.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio