Počet cyklistů na silnicích stále roste

10. březen 2013

Jaro klepe na dveře a většina z vás už se určitě těší, až opráší po zimě svůj bicykl a opět vyrazí, ať už do přírody, nebo do přeplněných pražských ulic. Než vyjedete, určitě si poslechněte od Jakuba Vodičky statistiky dopravních nehod za rok 2012 týkající se právě cyklistů.

Na začátek je potřeba zmínit obecnou statistiku, která právě pro cyklisty nevychází moc pozitivně. Zeptal jsem se na ní ředitele Správy dopravní policie Leoše Tržila: "Nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel, na jejichž následky zemřelo 627 lidí. Nicméně hned vzápětí jsou to řidiči nemotorových vozidel, což jsou cyklisté. Těch zahynulo 32, o deset víc než v roce 2011."

Ovšem tyto statistiky samozřejmě neznamenají, že by cyklisté jezdili nebezpečněji nebo agresivněji. Hlavní důvod je v rostoucí komunitě, která využívá jízdní kola, ale také v nezodpovědnosti některých cyklistů.

"Negativní trend je úzce spojen s rozvojem cyklistiky, ke kterému v České republice dochází zejména v turistickách lokalitách. A právě v řadě případů je hlavní příčinou následku při dopravní nehodě nevnímání vlastní bezpečnosti, tedy nevyužívání bezpečnostních prvků."

Snad se časem milovníci jízdních kol naučí pravidelně používat cyklistické přilby, řádné osvětlení a také reflexní prvky, aby číslo umírajících cyklistů na našich silnicích už nepřibývalo, ale pokud možno právě naopak. Za zmínění stojí také jedna velmi nepříjemná statistiky ohledně cyklistů a alkoholu.

"Pokud se bavíme o alkoholu, tak podle jednotlivých účastníků silničního provozu se dá hovořit o tom, že největší podíl nehod je u cyklistů, kteří pod vlivem alkoholu zavinili 31% z celkového počtu jimi zaviněných nehod. Tedy téměř třetina nehod zaviněná cyklisty měla v zákulisí alkohol," říká Roman Budský z BESIPu. Za cyklisty jsou pak s téměř 25 procenty řidiči mopedů a třetí pak s odstupem chodci se skoro šestnácti procenty. Jak je vidět, alkohol nepatří ani za volant, ani za řídítka.

autor: jvo
Spustit audio