Pražští policisté objasnili přes 33 let starou vraždu. Vrah zůstane nepotrestaný, případ je promlčený

15. listopad 2017

Pražské policii se díky otisku dlaně podařilo objasnit 33 let starou vraždu. Kriminalisté dopadli pachatele, který tehdy na pražském Barrandově uškrtil jiného muže. Trest mu ale nehrozí, protože je případ promlčený. Muž se k činu přiznal.

„Poslední střípek, který zapadl do příběhu, byl díky kriminalistovi z Jihomoravského kraje, který prováděl kontrolu daktyloskopických stop. Ty byly dodatečně vkládány do elektronického systému a právě díky tomu vyšla shoda s konkrétní osobou, která se dopustila jiné trestné činnosti, při které jí byly taktéž odebrány otisky,“ říká policejní mluvčí Jan Daněk.

Dopadený šestapadesátiletý muž se nejprve snažil kriminalisty přesvědčit, že s vraždou nemá nic společného. „Pak se ale začal do své výpovědi zaplétat, až se po chvilce k činu doznal. Také uvedl, že měl celá ta léta strach přijet do Prahy, aby nebyl dopaden," popsal mluvčí. Po přiznání se prý muži viditelně ulevilo.

Vražda se stala v listopadu 1984 na Barrandově. Pachatelem byl podle policie tehdy třiadvacetiletý mladík ze středních Čech, který přijel do Prahy na schůzku s dívkou. Protože nestihl zpáteční vlak, přijal pozvání k přespání od šestačtyřicetiletého muže, který ho oslovil na Hlavním nádraží. V bytě se muži poprali a mladík svého hostitele uškrtil páskem. Na místě zanechal jediný otisk dlaně, který nyní při kontrole daktyloskopických stop z neobjasněných trestných činů ztotožnili jihomoravští policejní technici. V 80. letech na případu pracoval vyšetřovací tým, který vyslechl přibližně tisícovku lidí a sestavil identikit podezřelého. Žádná stopa však tehdy nevedla k odhalení pachatele a z neobjasněné kauzy se stal v roce 1989 takzvaný kriminalistický pomníček.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio