Pražští školáci podpořili nemocné a sociálně znevýhodněné děti běžeckým závodem

3. duben 2012

Stovky pražských školáků dnes na tratích Židovské pece na Žižkově pomáhaly nemocným nebo sociálně znevýhodněným dětem. Tedy alespoň symbolicky. Sportovní klub Jeseniova totiž pořádal tradiční Aprílový běh s kuřetem. Charitativní závod, jehož součástí je dobrovolná sbírka Nadace Pomozte dětem. Na Židovské pece se dopoledne vydala i redaktorka Anna Königsmarková.

"Běhám sedm set metrů a je trochu zima, ale myslím si, že to vyhraju," říká odhodlaně malá běžkyně ze Základní školy Smolkova z Prahy 12.

Na závodech jsou poprvé, dodává učitelka Hana Havelková:

"Devatenáct dětí od druhých do pátých tříd a nejpočetněji je obsazená kategorie třetích tříd, třetáků."

Škol se sešlo téměř dvacet. Na tratě pak vyběhlo více než 400 dětí. Jako první se na start pěti set metrové tratě postavily druhačky.

Vítězkou se stala Natálie ze školy Litvínovská. Její sestra Viola o pár minut později vyhrála zase svoji kategorii. Jak se úspěšné běžkyně připravovaly na závod?

"Chodíme jenom tak na závody, a nejsme v žádném atletickém klubu, ale chodíme na basket a na tenis."

Celý závod pochopitelně sledoval maskot nadace - velké plyšové kuře. Aprílový běh je totiž vyvrcholením dobročinné sbírky Nadace rozvoje občanské společnosti.

"Děti vybraly ve svých třídách peníze od všech ostatních dětí a teď to zástupci mají dát do pokladničky, tak se chystáme, že to tam odneseme," dodává učitelka ze Základní školy Jeseniova Klára Pecáková.

Na konci Aprílového běhu byla kasička téměř zcela zaplněná bankovkami i kovovými penězi.

autor: ank
Spustit audio