Světluší Kavárna Potmě vyráží do světa. V kavárenském autobuse nevidomí obslouží návštěvníky po celé republice

11. červenec 2012

Světluší kavárna, ve které potmě obsluhují nevidomí číšníci a hostesky, vyráží do světa. Nadační fond Českého rozhlasu Světluška včera na Ovocném trhu představil zbrusu nový kavárenský autobus. V něm si vyhlášenou kávu podávanou potmě poprvé vychutnají také návštěvníci v Ostravě, Jičíně nebo v Brně. Jak chutnala káva v úplné tmě známým osobnostem, které se slavnostního otevření autobusu účastnily a na co nového se mohou hosté světluší autobusové kavárny těšit, zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Námořnická kajuta, Divadelní lóže, Orient expres, Sluneční salonek, Lázeňské kupé a Retrobox. Co myslíte, že mají tyto zajímavé názvy společného se světluščím autobusem?

Ten velmi složitý prostor uvnitř byl přetvořený v šest kupé. My jsme s nevidomými kavárníky každé to kupé přejmenovali podle toho, co nám to asociuje," vysvětila ředitelka Světlušky Martina Kaderková.

Hana Maciuchová

Světlušce se dnes plní sen. My jsme dlouho chtěli lidem v regionech představit kavárnu POTMĚ," pokračovala při svém děkování ředitelka Světlušky. Více než osmnáctimetrový autobus speciálně upravený na kavárnu už si přála velmi dlouho. A po šesti letech plánování se to konečně povedlo.
Oproti klasické kavárně POTMĚ, která se každoročně objevuje na Ovocném trhu, se ale světluší autobus trošku liší.

Především tím, že budou moct cestou do kavárny ten prostor před sebou mapovat za pomocí hmatu. Je to výhoda, člověk který půjde do kavárny, tak myslím, že i lépe získá představu o prostoru, který navštíví. Kupé jsou specifická nejen materiálem, ze kterého jsou vyrobena, ale také tvarem," řekla jedna z nevidomých hostesek Alena Schutová a dodala, že také pro obsluhu je to změna. Protože je v autobusu méně místa, museli se všichni naučit všechno - provázet, kasírovat i obsloužit své hosty.

Jako první si v novém autobusu kávu potmě vychutnaly některé známé osobnosti, které přišly na ovocný trh světluší pojízdné kavárně popřát štěstí.

„Také s vámi se něco stane. To vám garantuji, protože se zklidníte, zbystří se vám smysly, pocítíte, že je úžasné, když se můžete někoho dotýkat, kdo vás vede, komu můžete důvěřovat," popsala svůj zážitek herečka Hana Maciuchová.

Nadšený i když poněkud vyvedený z míry byl z necelé půlhodinky v autobuse také písničkář Tomáš Klus:

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška na Ovocném trhu představil zbrusu nový kavárenský autobus

„Bylo to šílené…vlastně jsem se tam přistihl, že si tam odpočívám, ale bylo jen díky tomu, že jsem věděl, že se z toho můžu dostat. Mě bavilo, jak se hned uzpůsobovaly smysly, že jsem najednou vnímal hlasy a že jsem dokázal si vybavit toho člověka podle barvy hlasu. Zjišťuji, jak málo v tom normálním světě se posloucháme."

A jaké to bylo napít se tam třeba kávy nebo si do ní nalít mléko? Zkoušel jste to?

Já jsem si srabácky dal jen džus…"

Světluščí kavárenský autobus během následujících měsíců projede celou republikou. Nevidomí kavárníci nabídnou občerstvení potmě například v Ostravě, Uherském Hradišti, Brně nebo Jičíně. Do Prahy se ještě vrátí na konci prázdnin, kdy autobus dva dny postojí v trojské ZOO.

autor: eku
Spustit audio