Jak v klidu zvládnout těhotenství?

9. duben 2014

"V těhotenství je nejdůležitější psychická pohoda", řekla hned v úvodu pořadu Třináctka Plus Lucie Marková, porodní asistenka, instruktorka plavání a zakladatelka zdravotnického zařízení Maternity care. Dnešní maminky jsou možná až přehlceny informacemi o tom, co dělat v těhotenství správně. Jak se v nich ale mají zorientovat? Nejenom na to se svého hosta ptala Ivana Navrátilová.

"Hlavně se snažit být v klidu a nedělat žádná zásadní rozhodnutí, určitě ne alespoň v 1. trimestru těhotenství", doporučuje Lucie. Tělo budoucí maminky si většinou samo řekne, co ano a co ne. Ženy bývají více unavené, spavější a mohou trpět nevolnostmi. Až to vše pomine, je čas ke zdravé stravě přidat sportovní aktivity nebo v nich rozumně dál pokračovat. Ideální je aqua aerobik, gravidjóga, břišní tanec a speciální cvičení pro těhotné s porodní asistentkou a před porodem i s účastí otců, kteří o to mají zájem.

Kurz porodní přípravy je důležitý v tom, že pár připraví na zvládnutí nečekaných situací, např. kdy vyrazit do porodnice, jak bude porod probíhat, jaké léky si mohou v průběhu porodu aplikovat atd. Řada maminek vítá i pomoc doma po porodu, kdy jim porodní asistenka poradí s tou nejdůležitější péčí o miminko už v domácím prostředí. Dnes se většinou odchází z porodnic 3. den po porodu, takže řada rodičů je za takovou pomoc ráda. Navíc po šestinedělí je už opět možné i vhodné se vrátit k sportovním aktivitám, klidně k plavání postupně i s miminkem.

Podrobnosti uslyšíte v pořadu Třináctka Plus z 9. dubna 2014.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.