Léčba krví vás omladí až o několik let

2. říjen 2014

Krásná, zdravá a omlazená kůže na obličeji? Žádný problém. Nechte si odebrat krev a asi tak na rok si při pohledu do zrcadla můžete užívat svého o několik let mladšího já. Proces omlazení a zregenerování kůže se v dermatologii používá už několik let, nyní jde hodně do módy a odborně se mu říká plazmaterapie.

O co se přesně jedná, podrobně v pořadu Třináctka Plus vysvětlila estetická a korektivní dermatoložka MUDr. Karolína Kykalová, hlavní lékařka centra dermatologie kliniky Esthesia.

"Při plazmaterapii se z krve využívá jen její část, plazma a krevní destičky. To, co funguje v plazmě, jsou rozbité krevní destičky a tzv. růstové faktory, které aktivují hojení v kůži, to je asi to nejzásadnější. Při hojení aktivují taky tvorbu mladých vláken a mezibuněčné hmoty a tím kůži také omlazují," říká.

Plazmaterapie funguje na kůži poškozenou ultrafialovým zářením, na místech, kde kůže trpí tzv. denním stresem - při extrémním střídání teplot, v klimatizaci apod. Pak také pomáhá při léčbě s akné a při hojení hlubokých jizev po něm.

Pacientovi se odebere krev, která se v centrifuze a pak ve speciální ampulce upraví, a plazma s destičkami se pak minijehličkami vrací do druhé vrstvy kůže.

Ideální je tento cyklus opakovat třikrát za sebou v odstupu tří týdnů. Efekt ozdravění kůže je co do "odebrání let" individuální a vydrží rok i déle, pak je možné celý cyklus opakovat. Plazmaterapii pojišťovny nehradí.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.