Řidiči už přezouvají na letní pneu. V některých oblastech to ještě není ideální

22. březen 2024 13:41

S jarním počasím už se plní autoservisy. Výměnu zimních pneumatik za letní ale pro vyšší polohy ještě odborníci nedoporučují.

Čtěte také

Jarní počasí letos přimělo motoristy k výměně zimních pneumatik za letní mnohem dřív než v jiných letech předchozích. Například třeba na Mostecku a Teplicku už se proto autoservisy plní teď.

Jarní počasí plní autoservisy

V jednom z pneuservisů v Mostě čeká na přezutí svého vozu paní Jitka. Loni přitom měnila pneumatiky až v polovině dubna: "Já se rozhodla přezout, protože nejezdím na hory. Auto využívám pro cesty do obchodu, pro děti do školky."

V pneuservisu v Bílině na Teplicku už lidé přezouvali pneumatiky na přelomu února a března, říká majitel provozovny Michal Soukup: "Pár lidí přezouvalo hned z kraje března a minulý týden už tady bylo třeba denně deset aut na přezutí."

V horských oblastech ještě počkat

V Litvínově na Mostecku, tedy na úpatí Krušných hor, zatím zájem o přezouvání na letní pneumatiky nezaznamenali. Podle majitele jedné z provozoven totiž tvoří velkou část jeho klientely lidé z vyšších oblastí Krušných hor.

V nedalekém Mostě je ale situace jiná. "Řidičů přibývá vzhledem k tomu, že se oteplilo. Lidi začali přezouvat už teď," konstatuje vedoucí jednoho z pneuservisů v Mostě Rudolf Novák.

Čtěte také

Podle něj by ale měli řidiči s přezouváním pneumatik ještě počkat. "V žádném případě bych to nedoporučil. Letní pneumatika funguje od 7 stupňů Celsia nahoru. Při nočních teplotách ty silnice jsou neustále studený, takže letní pneumatika potom neplní tu funkci, co má."

Výhled počasí sice v dohledné době nepředpovídá velmi výrazné ochlazení ani sněžení, teploty pod bodem mrazu se během noci ale ještě mohou objevit.

autoři: Jan Beneš , ZV
Spustit audio