Rodinný výlet na kolech v pohodě? Chce to vhodné kolo pro dítě, pomůže i teleskopická tyč

23. červen 2022

Prázdniny spojené s cyklistickými výlety nemusí být jen pro dospělé. I rodiny s dětmi mají různé možnosti, jak si dovolenou na kolách užít. Pro batolata mladí rodiče využívají vozík za kolo. Je to bezpečné? Zeptali jsme se odborníka Miloše Pejchy z Pardubic.

„Myslím si, že to bezpečné je, pokud je dítě připoutané tříbodovým pásem. A je také na rodičích, kde budou s tímto vozíkem jezdit, a zda budou vybírat bezpečné trasy. Přikláním se koupit dražší vozík s odpružením, tam dítě vždy spokojeně usne,“ doporučuje Miloš Pejcha.

Čtěte také

Existují různé vychytávky, jak si společnou rodinnou jízdu na kole ulehčit. Je například možnost spřáhnout dětské kolo s dospělým tažnou tyčí. Je to teleskopická tyč, která se dá složit k zadní stavbě u kola dospělého.

Pokud to jde, jedete nezávisle na sobě, pokud chcete dítěti pomoct v kopci, připojíte se tyčí a jedete společně. Ušetříte si tak mnoho nervů a nepříjemných scén.

První kolo ve třech letech

Malé dítě musí nejprve pochopit krouživý pohyb klikami. To nejde samo, musí to natrénovat. Ve dvou letech je na to ještě brzy. Proto Miloš Pejcha doporučuje zakoupit nejdřív tzv. odrážedlo, a teprve po třetím roce věku dítěte první kolo.

Otec učí dceru jezdit na kole, otec a dcera, rodina, dítě, ilustrační foto

„Začínejte s přídavnými kolečky. Při jízdě na kole dochází k otáčení kol odstředivou silou. To je ta síla, která nás drží při jízdě na kole. Na to je potřeba získat určitý stupeň rychlosti. Proto jsou přídavná kolečka ideální. Když už dítě zvládne šlapat určitou rychlostí, časem se udrží bez pomoci.

První jízda? Hledejte mírný kopeček

Jakmile odstraníte kolečka, zkoušejte jízdu s dítětem z mírného kopce. Pokud jedete po rovině, dítě chvíli hledá pedály, vrávorá a nakonec dá nohy na zem, aby udrželo rovnováhu.

Proto volte takový svah, abyste ho byli schopni doběhnout, ale dítě zároveň mělo díky získané rychlosti čas najít pedál a rozjet se.

„Mezi Pardubicemi a Starými Jesenčany je stezka, která vede přes horizont. To bylo ideální místo pro moje děti, když jsme trénovali jízdu na kole,“ usmívá se Miloš Pejcha.

Spustit audio

Související