Rohaté miminko v pavilonu opic

29. listopad 2010

2. listopadu se narodila malá opička malpám hnědým (Cebus apella) v jihlavské zoo. Sedmiletý otec Mates a jedenáctiletá matka Cindy pochází od soukromého chovatele a v Zoo Jihlava žijí společně od roku 2005. Listopadové mládě zatím neznámého pohlaví je jejich třetím potomkem a celá malpí rodinka je k vidění v pavilonu opic.

Malpa hnědá si díky bujné srsti, která jí na hlavě vytváří jakési růžky, vysloužila i jméno malpa rohatá. V přírodě obývá sever, střed a východ Jižní Ameriky, kde je nejen nejrozšířenější opicí Nového světa, ale je považována i za nejinteligentnější. V tomto směru bývají malpy srovnávány se šimpanzi, neboť dokážou používat i nástroje - například kameny k louskání ořechů. Dovedou se velmi obratně pohybovat nejen ve větvích, ale také na zemi.

Žijí ve smíšených osmi až čtrnáctičlenných skupinách a živí se takřka vším, co jim přijde pod ruku - semeny, kořeny, ovocem, květy, nektarem i některými obratlovci (např. žábami, ještěrkami, dokonce i malými netopýry). Mláďata přichází na svět v kteroukoliv roční dobu, rodiče je nosí na zádech a jejich výchovou stráví bezmála půl roku.

Malá malpa
autor: Zoo Jihlava
Spustit audio