Romové na Slovensku čelili podle analýzy v době epidemie vyššímu přírůstku úmrtí

24. leden 2022

V sociálně vyloučených romských lokalitách na Slovensku rostl počet úmrtí v dřívějších vlnách koronavirové nákazy dvojnásobně rychleji než u většinové populace. Upozornili na to vládní analytici.

 Loni počty úmrtí v sociálně vyloučených romských komunitách podle analýzy stouply oproti průměru let 2015 až 2019 o 44 procent, zatímco ve většinové populaci nárůst byl o přibližně pětinu. Podle analytiků by rozdíl v přírůstku úmrtí byl ještě vyšší, pokud by romská populace nebyla mladší ve srovnání se zbytkem obyvatelstva. Podíl naočkovaných dospělých obyvatel v romské populaci dosáhl loni jen 20 procent.

Celé Slovensko se v rámci EU řadí k zemím s nejnižším podílem očkovaných obyvatel proti covidu-19. Analytici ve zprávě proto doporučují zaměřit se právě na zvýšení proočkovanosti.

Epidemie nemoci covid-19 zároveň zastavila zvyšující se zaměstnanost Romů a negativní dopady koronavirové krize mohou být pro zmíněnou skupinu romského obyvatelstva výraznější, protože až čtyři pětiny z ní už před pandemii čelily riziku chudoby.

K romské národnosti se loni při sčítání lidu na pětimilionovém Slovensku přihlásilo celkově zhruba 156.000 obyvatel. Podle dřívějších odhadů v zemi ale ve skutečnosti žije asi 417.000 Romů, řada z nich v nevyhovujících hygienických podmínkách v různých příbytcích a chatrčích na okraji vesnic.

zdroj: ČTK
Spustit audio