Pozvánka: Muzeum romské kultury vypravuje autobus do Let u Písku

3. květen 2019

V neděli, 12. května 2019, se v areálu bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku uskuteční vzpomínkový akt. Zájemci se na něj mohou vypravit díky Muzeu romské kultury.

V neděli 12. 5. 2019 ve 12:00 pořádá Spolek pozůstalých po romských obětech nacismu, Výbor pro odškodnění romského holocaustu v ČR v čele s panem Čeňkem Růžičkou, pietní akt věnovaný romským obětem holokaustu. Muzeum romské kultury při této příležitosti vypravuje pro zájemce autobus, který pojede z Brna do Letů a zpět.

Program

12:00 Česká hymna a žalm romských vězňů nacistických koncentračních táborů
12:10 Přivítání účastníků
12:15 Předání Ceny Výboru pro odškodnění romského holocaustu za lidství
13:00 Položení květinových darů k pomníku
13:45 Duchovní slovo
14:05 Kulturní program
15:00 Proslovy
15:30 Zakončení; účastníci mohou navštívit farní hřbitov v Mirovicích, kde jsou hromadně pohřbeny především dětské oběti.

Počet míst je omezený. V případě Vašeho zájmu se co nejdříve registrujte na adrese sekretariat@rommuz.cz, nebo telefonu +420 545 581 206.

Sraz účastníků bude v neděli 12. 5. 2019 před Muzeum romské kultury, Bratislavská 67 nejpozději v 7:30. Pokud se do té doby nedostavíte osobně, v případě vyššího počtu zájemců může být poté Vaše registrace zrušena a rezervované místo obsazeno. Odjezd je v 8:00.

Vzhledem k charakteru akce je vyžadováno společenské oblečení nejlépe v tmavé barvě (jde o projev piety mrtvým), nikoliv sportovní (jako rifle, šusťáky, tepláky). Doporučujeme vzít si s sebou občerstvení, v areálu památníku není k dispozici. Předpokládaný návrat do Brna v 19:00.

Autobus do Letů bude vypraven také z Prahy. Autobus bude přistaven na obvyklém místě, v blízkosti autobusového nádraží Praha – Florenc, za mostem magistrály v ul. Na Florenci před nově otevřenou tržnicí potravin. Odjezd je plánovaný v 9:45.

Oba vypravené autobusy jsou pro účastníky zdarma.

autor: Muzeum romské kultury
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.