Romské divadlo

1. červen 2017

Romové mají nezřídka i herecký talent. Často bylo možné najít je v kočovných divadelních společnostech, jezdívali také s loutkovým divadlem či provozovali syntetické divadlo, které spojuje mluvené slovo s hudbou a tancem. Také na ulicích předváděli tanec, hudbu či taneční kreace se zvířaty. Výjimkou nebyla ani akrobacie a předvádění cvičené zvěře – především medvědů nebo opic.

Romové byli rovněž v rodině zakladatele českého loutkářství Matěje Kopeckého (1775-1847) a v akrobaticky proslulé rodině Berouskových. V Československu za první republiky vlastnily romské rodiny několik menších cirkusů a také v současné době většina světových cirkusů zaměstnává romské artisty, krotitele zvěře apod.

V současnosti existují dokonce i romská divadla, k nimž patří například makedonské divadlo Pralipe, které sídlí v Německu, divadlo Romen z Moskvy a divadlo Romathan z Košic na Slovensku.

Divadlo Romen (Moskva)

Profesionální romské divadlo Romen vzniklo v Moskvě 24. ledna 1931. Jeho první představení je možné označit jako agitační, protože propagovala přechod Romů od kočovného způsobu života k usídlení. Ale brzy se jeho tvůrčí kolektiv začal zaměřovat na věčné téma lásky, které je pro něj až doposud základní. Objevily hry podle děl ruské i zahraniční literatury – např. Carmen podle Prospera Merime (1934) či Cikáni podle Alexandra Puškina (1936).

Od roku 1941 začalo divadlo hrát v ruštině, což rozšířilo jeho kontakt s publikem. V minulosti přicházeli umělci do divadla přímo z „tábora“ a většinou neměli ani všeobecné školní vzdělání. V dnešní době mají umělci jak všeobecné, tak i profesionální vzdělání.

V 60. a 70. letech jeho členové, jako např. Nikolaj Erdenko a Nikolaj Sličenko, patřili k nejpopulárnějším hercům Sovětského svazu. Nikolaj Sličenko je od roku 1977 hlavním režisérem divadla a od roku 1991 jeho uměleckým vedoucím.

Divadlo každoročně připravuje minimálně dvě premiéry a pravidelně hostuje v zahraničí.

Divadlo Romathan (Košice)

Také Slovensko se může pochlubit profesionálním romským divadlem. To se jmenuje Romathan (Místo pro Romy), sídlí v Košicích a vzniklo v roce 1992. Touhou jeho zakladatelů bylo, aby působení divadla přispělo k navrácení lidského sebevědomí a národní hrdosti Romů.

V repertoáru divadla jsou díla prezentující romské lidové umění, díla romských autorů a také repertoár světových klasiků. Neodmyslitelnou částí divadelních inscenací je scénická hudba, kterou většinou složili romští skladatelé, především současný ředitel divadla Romathan, dirigent a houslový virtuóz Karel Adam.

Divadlo má za sebou mnohá úspěšná vystoupení nejen na domácí scéně, ale také v Anglii, Česku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rusku, Francii a Rusku. Za svou uměleckou práci získalo také mnohá ocenění, jako např. zlatou medaili z Moskvy, ocenění prezidenta SR, ocenění primátora města Košice, ceny z festivalů v Praze, Budapešti, Štýrského Hradce, Vídni atd.

Ředitel divadla Karel Adam pochází z významné muzikantské rodiny Adamovců. Absolvoval konzervatoř v Košicích a už v mládí vynikal hrou na housle v souboru Východniar. Působil jako učitel hudby. Nyní je dirigentem a primášem Orchestru lidových nástrojů divadla Romathan.

Divadlo Romathan uvedlo mimo jiné díla první romské spisovatelky Eleny Lackové: hru Cigánsky tábor (původní název Horiaci cigánsky tábor) v roce 2000, povídku Veľký primáš Baro / Baro primašis Baro v roce 1994 a povídku Hrbatý Maren v roce 1999. Elena Lacková měla vliv na romské divadlo nejen jako autorka her, ale i tím, že založila první romské Kočovné ochotnické divadlo.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.