Igor Kmeťo nejraději zpívá v romštině. Je krásně zvučná, říká

26. červen 2019

Na kontě má několik úspěšných hitů a miliony sledujících na sociálních sítí. Zpěvák funky – Igor Kmeťo – se proslavil především působením v kapele Kmeťoband. Za album Bubamara z roku 2003 získal spolu se svým otce multiplatinovou desku. Později Igor Kmeťo odstartoval svou sólovou dráhu debutovým albem Já som funky. Funky styl se stal jeho poznávací značkou.

“Stále se snažím inspirovat se něčím novým, třeba ze zahraničí. Někam se posunout. Kdybych dělal pořád to samé, lidi by to pak nebavilo poslouchat,” říká o své hudební tvorbě jeden z nejznámějších zpěváků na Slovensku Igor Kmeťo. Ve Francii natočil nový videoklip, který představí do konce června:

“Zrovna jsme se vrátili z Francie ze Saintes Maries de la Mer, tedy z tradičního romského setkání Kaľi Sáry. Natočili jsme tam klip k jedné nové, krásné písničce, která by měla vyjít v červnu. Když se člověk chystá oženit či vdát, krásně se obleče, dá do toho všechno. A stejné je to s klipem, I ten se snažíme udělat co nejkrásnější. Chceme lidem udělat radost, aby tam viděli sami sebe, nějaký odkaz, dobrou energii. Proto se snažím dělat pozitivně.”

Sociální sítě pomáhají

Igor Kmeťo spolupracuje s romskými a neromskými umělci z Česka i Slovenska. Patří mezi ně Patrik Rytmus Vrbovský nebo zpěvačky Monika Bagárová, Anita Soul či Dara Rolins.

“V hudbě je to jako s barvami. Člověk má rád pestré věci, a když se v hudbě objeví jiný člověk, jiný hlas… navíc jsme taková rodina, já, Rytmus, Monika a další, se kterými dělám písničky.”

Igor začínal hrát se svým otcem v kapele Kmeťoband. Později se vydal na svou vlastní sólovou dráhu.

“Kmeťoband hraje populární hudbu, pořád otci funguje, mají koncerty. Já se osamostatnil s projektem Já som funky a teď pracuji na romském projektu. Budou mi na něm účinkovat zahraniční hosté, například ze Španělska. No a k tomu dělám různé funky věci.”

“Když jsme v roce 2003 začínali jako Kmeťoband, nebyl YouTube ani Facebook, jen televizní hudební kanály jako MTV, Music Box. Nicméně YouTube a sociální sítě Facebook a Instagram nám strašně pomohli. Pro umělce to jsou skvělé věci, hlavně pro ty, kteří nemají manažery a marketingové možnosti. Tady mají možnost se zviditelnit.”

Igor Kmeťo bude během léta vystupovat převážně v zahraničí:

“V červenci mám naplánovanou Anglii a dokonce máme koncert pro Slováky, kteří žijí v Řecku. Dále jedeme za Slováky do Lisabonu, to jsou ale víc soukromé párty, než koncerty. Do budoucna bych chtěl mít víc věcí v angličtině, aby nám rozuměli i v zahraničí. Romština nebo slovenština jsou zajímavé, ale v angličtině by to bylo více prodejné.”

A v jakém jazyce Igor Kmeťo zpívá nejraději?

“Romský jazyk je strašně krásný. I když mu třeba nerozumíte. Hodně neromů i Romů, kteří ale romsky neumí, ho rádi poslouchají, protože je krásně zvučný.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio