Knihovna romské literatury se stěhuje z Prahy do Chanova. Chce být blíž Romům

22. únor 2019

Knihovna, která se zaměřuje na romskou literaturu, se stěhuje z Prahy do Chanova. Na mosteckém sídlišti se oficiálně otevře 2. března pod novým názvem Knihovna Josefa Serinka.

Podle provozovatelů bude mít knihovna určená především romským občanům na severu Čech lepší uplatnění. K dispozici má zatím asi 300 titulů především romských evropských autorů. „Knihy, které máme, jsou často velmi těžce dostupné, a proto čtenáři v Chanově budou mít možnost dostat se k romským autorům a knihám popisujícím romskou historii,“ řekla České televizi zakladatelka knihovny Ladislava Gažiová. Podle ní je o zařízení v Mostě velký zájem a někteří čtenáři si knihy půjčují ještě před oficiálním otevřením. Knihovna se do Mostu přesouvá při příležitosti 1. výročí své existence. Dosud sídlila v prostorách galerie Tranzitdisplay na pražských Vinohradech a jmenovala se Romafuturismo. Nově dostane název podle československého příslušníka protinacistického odboje romské národnosti. „Dlouho jsme uvažovali o přesunu knihovny blíž Romům a podařilo se nám to až teď. Její náplň řešíme a formujeme společně s lidmi z Chanova. Podobné propojení bylo hlavním cílem knihovny a vypadá to, že se to konečně naplňuje,“ dodala Gažiová pro web ČT24. Knihovna kromě možnosti půjčování literárních svazků nabídne i pravidelná čtení a aktivity pro děti a mládež. Do programu zapojí i přednášky a debaty pro dospělé nebo hudební workshop. Nevěnuje se ale jen problematice romské kultury. Jak se píše na webu instituce, její součástí jsou i díla týkající se emancipace dalších diskriminovaných a utlačovaných etnik, národů a kultur. Knihovnu otevře autorské čtení romské spisovatelky Ivety Kokyové, doprovázené projekcí animovaných romských pohádek z dílny budapešťského studia Kecskemétfilm. Informace o knihovně najdete také na její facebookové stránce.

autor: Vít Voltr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.