Nikdo nečekal takový úspěch, říká o skupině Gypsy Band Lomnické čháve režisér snímku Kapela Ladislav Kaboš

10. listopad 2018

Na Slovensku měl premiéru film Kapela od režiséra Ladislava Kaboše. Jde o volné pokračování filmu Všechny moje děti z roku 2013. Nový snímek zachycuje silný příběh plný tragikomických událostí chlapců z Velké Lomnice, kteří se rozhodli změnit život.

Řemeslně a organizačně nadaný Stano Čonka, kterého diváci znají z filmu Všetky moje děti s pomocí faráře Mariána Kuffu ještě nedávno pomáhal stavět v romské osadě jednoduché zděné domky. Teď je manažerem kapely Gypsy Band Lomnické čháve a snaží se ze všech sil, aby „jeho chlapci“ ukázali svůj talent. A dokázal neuvěřitelné.

“V naší osadě hráli naši pradědové, dědové a otcové. A ti to přenesli na nás. Sice neumíme hrát podle not, ale máme to v krvi, jsme tak trochu talentovaní.”

Harmonikář, kterému říkají Mimi, odnesl do zastavárny jednu harmoniku. Už jednou něco podobného udělal:

“Teď je to ale naposledy, rozumíme si? Tentokrát ti ji ještě pomůžu vyplatit.”

Saxofonisti si sami koupili nástroje. Milan Polhoš, první vysokoškolák v osadě, si musel na svůj saxofon dlouho šetřit, aby si mohl v bazaru koupit ten nejlevnější:

Záběr ze snímku Kapela

“Jsem rád za to, jakou mám práci. A že jsem nestudoval zbytečně.”

Neznámí muzikanti zazářili na kultovním hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně v roce 2017. Svojí temperamentní hudbou, nespoutanou energií a vrozeným talentem si získali srdce stovek mladých lidí.

K myšlence projektu Kapela inspirovali režiséra Ladislava Kaboše diváci filmu Všechny moje děti, který prezentoval na Slovensku, v Čechách, v Polsku a Německu. Během jedné z projekcí uvedl, že muzikanti z filmu zápasí s tím, že nemají svoje nástroje a že si je pokaždé, když jdou hrát, musí půjčit:

“Když diváci slyšeli, že naši muzikanti, kteří hráli pro faráře Mariána Kuffu, nemají vlastní nástroje, rozhodli, že uspořádají sbírku. Nástroje poté zakoupili a předali prostřednictvím pana faráře. Já jsem při tom byl.”

Basu pro hudebníky zakoupil Ladislav Kaboš v Prešově, harmoniku v Praze, obal na harmoniku v Žilině a obal na kontrabas zase v Rakousku. Kněz Marián Kuffu k tomu přidal kytaru a celé to společně odnesli hudebníkům:

“Tehdy jsem si uvědomil, že by bylo nesmírně zajímavé zjistit, jak tuto šanci využijí. Co budou s nástroji dělat. Zda se jim podaří splnit si alespoň kousek jejich snu o tom, aby se o nich vědělo, aby se někam dostali, aby si zahráli na velkém pódiu.”

Podle režiséra se natáčelo za pochodu. Dokonce i samotná hudební skupina, která se v polorozpadlé dodávce vydala na cestu přes Slovensko, od Košic do Bratislavy, až na prestižní hudební festival Pohoda v Trenčíně.

Záběr ze snímku Kapela

“Přiznám se, že jsem ani já, ani nikdo z těch, kteří přišli na jejich koncert na Pohodě, netušili, že kapela, která vznikla během natáčení filmu, bude mít takový úspěch.”

Tvůrci filmu Kapela tvrdí, že teď záleží na členech hudební skupiny, jak využijí svoji velkou šanci a talent. Pokračuje manažer kapely Stano Čonka:

“Chtěli bychom vystupovat na větších pódiích a rádi bychom se dostali trochu dále.”

autor: mst
Spustit audio