Romská literatura je snaha o záchranu rozpadající se komunity

30. duben 2016
Liberatura

Před několika lety se s literaturou o romské komunitě roztrhl pytel, teď je ticho po bouři. Jakým směrem se vyvíjí psaní, které by mohlo českým čtenářům být blízko, ale zůstává ve stínu? V Liberatuře jsme se na romské psaní ptali bohemistky Aleny Scheinostové. Podle ní se romské psaní postupně přesouvá na internet. A pořád je hlavně náhradou za tradiční orální slovesnost.

„Romské komunity fungovaly jako svébytné komunity s jednotnou kulturou. Ty se teď postupně rozpadají, což znamená, že se vytratila i ta funkce, kterou měla orální slovesnost. Zábavu, sociální kontrolu a předávání paměti postupně nahrazuje psaná produkce,“ vysvětluje motivaci Romů ke psaní Alena Scheinostová. Jenže vývoji romské literatury brání cenzura. Za minulého režimu politická, nyní je to cenzura trhu. „Nikdo mi to nevydá, nemá to cenu, budu se věnovat něčemu jinému,“ cituje Alena romské autory, „určitým řešením jsou v tomhle směru internetová fóra a nakladatelství.“

Nadějí je třeba online nakladatelství Kher.cz, kde si čtenář může zdarma stáhnout třeba detektivně laděnou knihu Ireny Eliášové Listopad nebo sbírku romské narativní prózy Moji milí. Na Facebooku se zase aktivně projevuje spisovatel Gejza Horváth, který tu pravidelně publikuje povídky. Z knih, které vyšly v posledních letech, doporučuje Alena Scheinostová sborník čtyř autorek Slunce zapadá už ráno. „Je to taková mozaika o tom, kdo vlastně jsou ti dnešní Romové. Máme tam zastoupena vyprávění z dětství, je tam vzpomínka na vpád sovětských vojsk, ale i intimní příběh ženy, která se vrací ke své identitě tím, že si vezme z dětského domova romskou dívenku,“ přibližuje knihu Scheinostová.

Poslechněte si poslední Liberaturu a dostanete další literární tipy i návod na to, jak a proč romské psaní číst.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka