Český Rom, který dostane Řád britského impéria, už chystá další projekty

Nesmaltovaný stříbrný kříž člena Řádu britského impéria se už příští měsíc bude na prsou houpat dalšímu Čechovi. Civilní vyznamenání propůjčí královna Alžběta II. policistovi, Petru Torákovi. Strážce zákona a současně romský aktivista dostane coby cizinec takzvaný 'čestný řád'. Panovnice se rozhodla ocenit jeho práci pro českou a slovenskou komunitu v Peterborough. Český rozhlas o tom informoval jako první.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Torák pracuje jako policista

Petr Torák pracuje jako policista | Foto: Jiří Hošek

„Jsou to ty aktivity, které pořádám minimálně posledních šest až osm let. Ať to byla československá knihovna, ať to byly různé akce pro děti, dospělé. Nepřetržitá podpora a poradenství po telefonu. Lidem pomáhám, ať je to v bytové otázce, s autem nebo imigračními zákony. Je to opravdu servis od A až do Z a služba nejen romské komunitě, ale české a slovenské komunitě jako takové,“ říká Petr Torák.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrem Torákem, který dostane Řád britského impéria, mluvil zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

V Peterborough, a ať už je v uniformě nebo v civilu, na něm pořád doslova visí hrozen lidí. Příslušník britské policie je nejen takovým neoficiálním ombudsmanem, ale současně pro lidi kolem sebe vzorem.

„Jmenuji se Marko Štrbák. Je mi osmnáct let. Od malička jsem chtěl být policistou. Péťu už dlouho znám a viděl jsem, jak pracuje, a chtěl bych taky být policistou,“ popisuje Marko.

Doporučení pro to, aby bylo Petru Torákovi uděleno vyznamenání, dal ministr zahraničních věcí Velké Británie. A jak se vlastně jméno Toráka dostalo do povědomí britských vládních kruhů?

„Zatím se mi k tomu přiznal jediný člověk, a to je můj bývalý inspektor, můj bývalý nadřízený, se kterým jsem měl opravdu velmi dobrý vztah. Velice mě podporoval. Ten mi zavolal, pogratuloval mi a řekl mi, že dvakrát v posledních třech letech poslal nominaci na tento řád,“ popisuje Torák.

Petr Torák | Foto: Jiří Hošek

Internetové rádio pro krajany

Petr Torák přiznává, že udělení vysokého vyznamenání, které převezme příští měsíc coby cizinec nikoli z rukou královny, nýbrž člena vlády, ještě prohloubilo pocit vděku vůči Spojenému království. Tedy vůči zemi, kde si mohl splnit svoje dětské sny.

„Strašně moc si toho cením. Nejen systému monarchie jako takové, ale vlastně všech lidí, kteří mě nominovali a uznali mou práci,“ doplňuje.

Marko Štrbák si bere Petra Toráka za vzor | Foto: Jiří Hošek

Po vzoru romského komunitního rádia, které v Leicesteru zkoušel před časem provozovat Jan Dunka, by Petr Torák s kamarádem Josefem Kopečným chtěl rozjet projekt internetového rádia pro Čechy a Slováky v Británii.

„Kde bychom nabídli praktické věci. Nejen hudbu, ale vyučování českého jazyka, romského jazyka nebo anglického jazyka. Samozřejmě taky vysílání zpráv ze světa nebo zpráv, které se dotýkají přímo krajanů ve Velké Británii,“ uzavírá Torák.

Petr Torák zkrátka nemůže zůstat v klidu a musí vymýšlet pořád další a další projekty. Až se mu na hrudi bude houpat MBE, nedá se očekávat, že by svůj přístup změnil.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme