Holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu

20. duben 2009

Zdravotní stav dvouleté holčičky z Vítkova na Opavsku je i nadále velmi vážný. Při požáru rodinného domku, u kterého severomoravská policie nevylučuje rasový útok, utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla. Vážně zraněna byla také její matka a otec.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný uvedl, že zůstává v péči lékařů z oddělení pediatrické a resuscitační péče. "Holčička zůstává i nadále v kritickém stavu," uvedl Oborný. Podle něj budou pro osud dítěte rozhodující další dva dny.

Stav popálené matky je stabilizovaný. "Maminka děvčátka je i nadále hospitalizována na jednotce intenzivní péče popáleninového centra. Je při vědomí," dodal mluvčí. Podobně je na tom také třiatřicetiletý muž, který je v péči chirurgické jednotky intenzivní péče Slezské nemocnice Opava.

Dům obývaný romskou rodinou vzplanul v noci na neděli, zřejmě po útoku zápalnými lahvemi. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Policie prověřuje i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv.

Policie prozatím zjistila, že zápalných předmětů mohlo být více. "Nalezené části mohly pocházet z více nezjištěných předmětů, ve kterých mohla být nějaká hořlavá látka, která mohla dům zapálit," potvrdila krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Do této chvíle vyslechli kriminalisté několik desítek osob, zejména z blízkého okolí. Policisté nyní vyhodnocují právě získané informace. "Jednou z nich je i ta, že v době zahoření domu projíždělo kolem neznámé vozidlo tmavé barvy," řekla Štětínská. Kriminalisté proto požádali o pomoc s hledáním vozidla i místní občany a možné svědky. Volat mohou na bezplatnou linku 158.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu