Jak tráví prázdniny děti z dětských domovů?

9. srpen 2019

Kam na prázdniny? Nad tím se v životě zamyslí snad každý. Jak ale letní volno tráví děti z dětských domovů? O tom vypráví 19 letý Lukáš, který v dětském domově v Potštejně strávil poslední tři roky.

“Letní prázdniny začínají už dva měsíce předem, kdy se řeší brigády. Brigáda musí být zajištěna na celý měsíc hlavně proto, aby se nejprve vydělaly peníze a našetřily se na školní rok, kdy není čas na to chodit do práce nebo na brigádu. Dále slouží dětem na jejich volný čas, návštěvu kina, na oběd nebo na večeři, nebo na nákup oblečení. Dětský domov má rozpočet na oblečení a zbytek si každý může doplatit sám z brigád,” říká Lukáš, který se do dětského domova dostal v 16 letech.

I v domově mají dovolenou

Přesto, že měl během prázdnin možnost odjet na letní tábor, raději trávil volno na brigádě.

“V srpnu si i v domově často chtějí vybrat dovolenou, tzn., že děti pošlou na tábory a domov se zamkne. Výběr tábora záleží na každém, hodně se jezdí na koňské či anglické tábory nebo jsou ozdravovny pro malé děti. Já jsem se jich většinou neúčastnil, protože jsem nakonec jel vždycky domů, ale pokaždé mi tuto možnost nabídli.”

Lukáš otevřeně přiznává, že doma už ho nic nedrží.

“Když jsem o prázdninách navštívil rodiče, tak jsem stejně vůbec nebyl doma. Chodil jsem na brigádu a spal jsem u kamaráda, protože jsem to měl blíž. Domů jsem jezdil třeba na víkend, ale zdržel jsem se 3 nebo 4 hodiny a zase jsem šel pryč, vrátil jsem se večer. Prostě jsem nechtěl být doma.”

V době, kdy jsme se s Lukášem potkali na pražském festivalu Out of home prozradil, že ho za několik dní čeká odchod z dětského domova. Tím, že do domova přišel v 16 letech, vidí oproti jiným dětem výhody. Svět za branami domova mu totiž žádné obavy nenahání.

“Strach nemám, vím, co mě čeká. Práci domluvenou mám, budu pracovat jako svářeč, a byt budu mít zajištěný od práce. Myslím si, že jsem na tom ještě dobře. Dřív jsem bydlel kousek od Ústí nad Orlicí, teď budu bydlet v Žamberku, kde jsem měl školu. Sehnal jsem si tam i práci. A kamarádi – ti, které jsem měl, než jsem šel do dětského domova, se už pomalu vytratili. A co jsem v dětském domově, tak jsem poznal nové kamarády, slušnější, už pracující. Ti mě podporují v tom, že kdybych něco potřeboval, se vším pomůžou.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio