Jak zlepšit negativní obraz Romů ve společnosti? Odpovědi hledal workshop Laboratoř nápadů

7. březen 2019

Jak odbourat předsudky vůči Romům, nebo jak revitalizovat lokalitu Bedřiška řešili lidé na speciálním workshopu v Ostravě. Tzv. Laboratoře nápadů se zúčastnilo více než 10 dobrovolníků. Lukáš Kaleta natáčel s Romanou Ondičovou z Asociace romských rodičů. Ta se společně se svou skupinou zamýšlela nad tím, jak zlepšit negativní obraz Romů ve společnosti.

„Všechno začíná u nejmenších dětí. Už ve školkách by se měly naučit spolu žít a komunikovat. Neodsuzovat jeden druhého,” myslí si Romana Ondičová, která se svým týmem přišla na nápad krátkého filmu o Romech. Pozitivně laděný snímek by divákům přiblížil běžný život rodin z Dělnické ulice v Ostravě Porubě:

„Zaměřili jsme se hlavně na tuto lokalitu, kde žijí rodiny s dětmi. Ukázat jen to dobré, ne jen negativní věci. To, že máme i dobré vlastnosti.”

Podle Romany Ondičové by film doplnily také krátké medailonky o úspěšných Romech: „Medailonky známých osobností, romských studentů. Ukázat, že chceme naše děti vést k tomu, aby z nich něco bylo.”

Film by se pak mohl promítat třeba na základních školách. Nechyběla by ani diskuze s dětmi a učiteli: „Pustili bychom jim film, který by měl zhruba 10 až 15 minut, a pak bychom s dětmi a učiteli diskutovali. Chtěli bychom slyšet jejich zpětnou vazbu a návrhy na zlepšení.”

Jak zachránit Bedrišku?

Kromě odbourávání předsudků se řešila osada Bedřiška v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky. V tamních finských domech žije početná romská komunita. Vedení obvodu chce její bydlení zbourat a lokalitu přestavět v oblast s moderními domy. Jedna z pracovních skupin na workshopu proto řešila, jakým způsobem Bedřišku zatraktivnit, aby se nemusela bourat. Podle Františka Poláka by se v osadě mohl pořádat pravidelný kulturní festival:

Kolonie Bedřiška

„Většina obyvatel Bedřišky jsou Romové, takže by to byl asi romský festival – různá vystoupení, divadlo, zpěv, jídlo.”

Podle Františka Poláka, který v osadě bydlí, by byl festival přístupný všem a návštěvníci by se tak mohli seznámit s romskými tradicemi a kulturou: „Umím si to tam představit, jen tedy s časovým omezením. Je tam dost lidí, kteří chodí do práce, dělají od rána do večera a chtějí se také někdy vyspat. Proto bych tam dal výjimku třeba do půlnoci.”

Dalšími nápady bylo postavení nové stezky pro chodce a cyklisty, nebo vytvoření parku. Jeden z finských domků v Bedřišce by se také mohl přestavět v malé muzeum. Pokračuje studentka Barbora Dostálová: „Vzhledem k tomu, že finské domky mají poměrně dlouhou historii a jsou krásné, dal by se jeden z nich, který je momentálně neobydlený, zrekonstruovat. Vytvořila by se v něm expozice osady.”

Své nápady jednotlivé skupiny na konci workshopu prezentovaly porotě složené ze zástupců města, Ostravské univerzity či neziskové organizace British Council. K realizaci projektů se v tuto chvíli účastníci nechystají. Přesto jsou rádi, že se o své nápady mohli podělit s ostatními.

Spustit audio