Neznámý žhář zapálil dům romské rodiny ve Vítkově

19. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Tři obyvatele rodinného domu zranily plameny při nočním požáru ve Vítkově na Opavsku. Nejhůře dopadla dvouletá holčička, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a její stav hodnotí lékaři jako kritický. Policie nevylučuje, že do domu obývaného údajně romskou rodinou někdo vhodil zápalné lahve.

Podle mluvčího hasičů Petra Fastera šlo o rozsáhlý požár. Obyvatelé domku se v prvních chvílích pokusili oheň likvidovat sami a také vynesli dítě. Při tom se zranili a děvčátko popálilo.

První hlášení dostali záchranáři deset minut před půlnocí. Přivolali je zdravotníci Vítkovské léčebny dlouhodobě nemocných. Právě tam se totiž matka s popáleným dítětem obrátila o pomoc. Zasahovat musel i vrtulník záchranné služby.

"Posádka rychlé lékařské pomoci byla u postižených během tří minut. Stav dvouletého děvčátka byl velmi vážný, zasaženy byly prakticky všechny části těla. Záchranáři ihned zajistili vzlet vrtulníku k transportu dítěte na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Také matka dívenky utrpěla popáleniny druhého až třetího stupně a sanitka ji odvezla do porubské nemocnice. Záchranáři ošetřili i otce dítěte, kterého převezli do Slezské nemocnice v Opavě.

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že policisté případ začali vyšetřovat jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Jednou z možných vyšetřovacích verzí je podle ní rasový útok.

Mluvčí dodala, že kromě vážně zraněné dvouleté holčičky a jejích rodičů bylo v domě ještě více lidí. "V domě, který byl napaden, byla v té době celá rodina. Podle našich informací tam mělo být asi osm lidí. Je proto štěstí, že nedošlo ke zranění dalších osob."

Na místo se odpoledne dostavil i Kumar Vishwanathan, který se v regionu dlouhodobě věnuje práci s romským etnikem. "Věřím, že jestli došlo k cílenému útoku proti rodině, bude viník potrestán," uvedl Vishwanathan, který útok považuje za zbabělost. Podle něj začíná být situace v Česku neúnosná a situací by se měly zabývat soudy a volení zástupci, jinak hrozí nepokoje.

Útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku odsoudila politická reprezentace včetně prezidenta. Václav Klaus ho před chvílí označil za "surový, odporný zločin" a "zrůdný čin". Odstupující premiér Mirek Topolánek chce na zítřejším jednání vlády zařadit jako mimořádný bod právě postup proti vzrůstajícímu extremismu.

autoři: rep , Petr Havránek
Spustit audio