Ombudsman má důkazy o pěti desítkách neoprávněných sterilizací

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl má důkazy nejméně o pěti desítkách neoprávněných sterilizací. Výsledky mnohaměsíčního šetření jsou přitom podle obsáhlé závěrečné zprávy pouhou špičkou ledovce - mnohé ženy se totiž z nejrůznějších důvodů bojí svěřit i svým nejbližším. Součástí zprávy jsou i návrhy na upřesnění zdravotnické legislativy a úvahy o případném odškodnění alespoň některých žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otakar Motejl

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Mnohé sterilizované ženy tvrdí, že nebyly dostatečně informovány o závažnosti zákroku. "Chtěla jsem žádat o danu. Doktor mi říkal, že mi může udělat danu, ale že něco jiného. Číst a psát neumím, tak jsem to postoupila, protože mi říkal, že můžu normálně rodit. Přitom mi udělali toto," řekla například Helena Balogová z Ostravy.

Problém se přitom netýká pouze romských žen a zákroků před mnoha lety, upozorňuje ombudsman Otakar Motejl. "Z toho našeho souboru dneska uzavřených jednapadesáti případů je 20 před rokem 1991 a 31 případů po roce 1991."

Sterilizaci zákon povoluje jen ve výjimečných medicínsky přesně definovaných případech. Tuto definici si ale lékaři vykládají příliš široce, zdůrazňuje právník ombudsmanovy kanceláře Jiří Livka. "Ve chvíli, kdy je splněn tento lékařský důvod podle právního předpisu, domnívají se, že jakoby snad museli sterilizaci provést. Dovozují z toho přesvědčovat ženy, aby tento zákrok podstupovaly."

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme