Policie zatkla podezřelé ze žhářského útoku ve Vítkově

13. srpen 2009

Ostře sledovaná kauza žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově zřejmě míří ke konci. Policie už zatkla podezřelé - mělo by jít o skupinu 12 pravicových extremistů z Bruntálska. Kriminalisté se ale oficiálně vyjádří až zítra a do té doby odmítají cokoliv komentovat. Připomeňme, že na jaře zapálily láhve s benzínem rodinný dům, což nejvíce odnesla dvouletá holčička.

Rodina z Vítkova na Opavsku, na kterou se v dubnu snesly plameny ze zápalných lahví, už svůj příběh vyprávěla mnohokrát. Jediné, co stále chybí, je jméno pachatele či pachatelů a výše trestu.

"Je to jiné v tom, že mám prostě pocit, že už někdo za to bude v nejbližší době potrestán," řekla nám dnes v ostravské nemocnici maminka dvouleté Natálky, které spálil oheň 80 procent kůže. Malá holčička až v těchto dnech znovu otevřela oči.

Do zítřka by se mělo podle nepotvrzených informací rozhodnout o vazbě pro zadržené podezřelé. To vše i jejich počet policie zítra oficiálně upřesní. Více zatím neřekne. "Provádí se úkony trestního řízení, je nutno zrealizovat úkony v termínu, takže z tohoto důvodu prozatím žádné podrobnější informace poskytovat nebudeme," dodává krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

Romský aktivista Kumar Vishwanathan, který postižené rodině z Vítkova pomáhá, je přesvědčen, že za vším jsou extremisté, kteří zdaleka nezapálili jen tento dům. "Vítkov není první. Bylo to i v Bruntále, Moravském Berouně a celém tom okolí. Doufám, že bude spravedlivý soud a pochvala policii," dodává aktivista.

Zítra odpoledne by mělo být mnohem jasněji ve všech spekulacích a dohadech. Policie zveřejní podrobnosti k náhlému spádu vyšetřování a možná se už brzy lidé z Vítkova dočkají toho, po čem volají už několik měsíců. Po obyčejné spravedlivé tečce.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu