Popálená Natálka je po osmi měsících doma

2. prosinec 2009

Oběť žhářského útoku z Vítkova, malá Natálka, je po osmi měsících z nemocnice doma. Ve Fakultní nemocnici Ostrava se léčila od poloviny dubna, kdy pravicoví radikálové zapálili dům rodiny ve Vítkově. Dvouletá holčička utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

Natálka má před sebou mnoho dalších zákroků a náročnou rehabilitaci. Její matka Anna Siváková ji odvezla do Budišova nad Budišovkou, kde z výtěžků humanitární sbírky koupili starší rodinný domek.

"Hlavně, že má Natálka postýlku, má kde spát. Pocity se nedají popsat, jsem prostě strašně moc šťastná, že to vyšlo a můžeme domů," řekla maminka Natálky při odchodu z nemocnice.

Když záchranáři Natálku do ostravské fakultní nemocnice dovezli, byly prognózy lékařů velmi skeptické. Moc nadějí na uzdravení rodině nedávali. Lékař Michal Kadlčík je přesvědčený, že kromě vědy pomohla i samotná Natálka. "Já bych řekl, že je to velká bojovnice," řekl. Největší obavy má z možných infekcí. "To, co ji teď může nejvíce ohrozit, je eventuální zápal plic nebo nějaká infekce, která oslabený a vyčerpaný organismus samozřejmě může ohrozit víc než jiné odpovídající děti," dodal lékař.

Mezitím se paní Siváková i Natálka konečně převlékly z nemocničních županů a pyžam a dveře popáleninového centra se otevřely. Malá Natálka v kočárku po osmi měsících viděla něco jiného než nemocniční pokoj. "Je to krásný pocit, vidět Natálku v normálním oblečení," říká s úsměvem a odváží kočárek, ve kterém má Natálka plyšového krtečka, svou oblíbenou hračku.

Ultrapravicoví extremisté zaútočili na domek rodiny z Vítkova v noci na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Natálka utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na osmdesáti procentech těla a lékaři byli v prognózách skeptičtí.

Policie kvůli útoku obvinila čtyři muže z Opavska a Bruntálska. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu