Popálená Natálka odjela po osmi měsících z nemocnice

Tříletá Natálka, která letos v dubnu při žhářském útoku ve Vítkově utrpěla rozsáhle popáleniny, byla dnes dopoledne propuštěna z nemocnice. Dojíždět bude jen dvakrát týdně na převazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natálka s maminkou při odchodu z nemocnice

Natálka s maminkou při odchodu z nemocnice | Zdroj: ČTK

Malou Natálku odvezla z fakultní nemocnice její maminka Anna Siváková v kočárku. Odjeli do do nového domu Budišova nad Budišovkou, který rodina koupila za peníze z veřejné sbírky.

"Hlavně, že má Natálka postýlku, má kde spát. Pocity se nedají popsat, jsem prostě strašně moc šťastná, že to vyšlo a můžeme domů," řekla Anna Siváková při odchodu z nemocnice.

Primářka ostravského popáleninového centra Zdenka Crkvenjaš mluví v případě Natálky o zázraku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s primářkou popáleninového oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Zdenkou Crkvenjaš o tom, kolik trpělivosti, času i bolesti se skrývá za léčbou tříleté Natálky z Vítkova i za co vděčí pacienti s popáleninami výzkumu americké NASA

"Je to velice silná holčička, poslední odběry byly naprosto v pořádku. Děti v jejím věku s čtvrtinovým postižením měly jaterní problémy a museli jsme je poslat na transplantaci jater. Je téměř neuvěřitelné, že je Natálka bez nějakého postižení," řekla Zdenka Crkvenjaš Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrat Natálky do nového domova zaznamenala Andrea Čánová. Poslechněte si její reportáž

Lékaři ale varují, že teď je největší nebezpečí infekce, protože dítě je vyčerpané a má oslabenou imunitu. Rodiče s ní musí rehabilitovat a pravidelně mazat jizvy. V budoucnu Natálku pravděpodobně čeká ještě několik operací.

Rodině od jarního útoku žhářů pomáhal Kumar Višvanatan z občanského sdružení Vzájemné soužití. V Radiofóru Českého rozhlasu 1 připomněl, že rodina si z veřejné sbírky sice pořídila dům, jeho úpravy ale zdaleka nejsou u konce a pomoci nevládních organizací i veřejnosti bude ještě zapotřebí.

"Pro Natálku sice máme krásnou postýlku, ale chybí mnoho dalších věcí." Vyřešené podle něj zatím není vytápění domku, hotová není koupelna a Natálčiny sestry nemají ani postele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci rodiny Natálky přiblížil v pořadu Radiofórum Kumar Višvanatan z občanského sdružení Vzájemné soužití

Ultrapravicoví extremisté zaútočili na domek rodiny z Vítkova v noci na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Natálka utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na osmdesáti procentech těla a lékaři byli v prognózách skeptičtí.

Policie kvůli útoku obvinila čtyři muže z Opavska a Bruntálska. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Igor Maňour, Andrea Brtníková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme